Gazdaság

2015.12.15. 17:35

Megtartották a Vadászkamarai esték utolsó fórumát

Odvaskő - Rendkívül hosszas előkészítés után született meg a vadászati törvény, amely a vad védelmét, a vadgazdálkodás színvonalának emelését szolgálja.

Tremmer Tamás

A Vadászkamarai esték rendezvénysorozat utolsó fórumával zárta az évet a Veszprém Megyei Vadászkamara (VMVK). Az odvaskői összejövetelen Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnöke az elfogadott vadászati törvényről beszélt. Kijelentette, az előkészítés 2011-ben kezdődött, tehát az elfogadásig nagyon hosszú idő telt el, eközben rendkívül sok kompromisszumot kellett kötni. Látszik, hogy megalapozott szakmai törvény született, amit jól mutat, hogy gyakorlatilag konszenzussal fogadta el az Országgyűlés: 147 igen, 32 tartózkodással, 8 nem szavazattal.

Jámbor László: A hibás kilövéseket ismét szankciókkal büntetik (Fotó: Tremmer Tamás)

A törvény a vad védelmét, a vadgazdálkodás színvonalának emelését szolgálja. Az elnök jelezte, a törvény alapjai 1996-ban dőltek el: a vad állami tulajdon - még ha az állam nem is viselkedik tulajdonosként -, illetve, hogy a vadászati jog a földtulajdonhoz kapcsolódik.

Újdonság, hogy az országban mintegy 50 tájegységet alakítanak ki, a tájegységeket a minisztériumhoz tartozó tájegységi fővadászok irányítják, őket az állam fizeti. A vadgazdálkodási egységek táj-egységen kívül nem terjeszkedhetnek.

Ugyancsak változás, hogy 10 helyett 20 évre nő a haszonbérleti idő. 3000 hektár alatt továbbra sem lehet vadászterületet kialakítani, viszont ebbe nem tartozik bele a bekerített mezőgazdasági terület. A hibás kilövéseket ismét szankciókkal büntetik. Készül a vadkárprotokoll, vagyis az ország minden pontján egységes elvek alapján vizsgálják a vadkár mértékét. A vadgazdálkodónak 2018-tól az előző évben ténylegesen kifizetett vadkár mértékét egy elkülönített számlán előre el kell helyeznie. Ez a vadkáralap lesz a következő évi vadkár fedezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!