Gazdaság

2016.02.15. 14:38

Egyelőre nem csökken az áfa

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő törvényjavaslatát elutasították, amiben az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentené.

Piltman-Horváth Barbara

– A disznóhúsnál már sikerült elérnünk, hogy a polgárokat is érintse az áfa változása, és az előzetes pesszimista várakozásokkal szemben a vállalkozók nem nyelték le a különbözetet, így érzékelhető az árcsökkenés a piacon – mondta a képviselő lapunknak.

Gőgös szerint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése nem okozna zavart az állami költségvetésben. – Az adó csökkentésének hatására visszaszorulni az iparágat jellemző feketegazdaság. Az ilyen vállalkozások nem csak a forgalmi adót csalják el, a legtöbben nem bejelentett munkaerőt foglalkoztatnak, így a járulékokat sem fizetik. Az alacsony adóteher viszont visszaszoríthatja az ilyen termelők számát, és a befolyt áfa, valamint a járulékok összege fedeznék a csökkentésből adódott hiányt.

A képviselő a tej, kenyér, csirke, tojás és a zöldségek-gyümölcsök forgalmi adóját csökkentené, nemcsak a feketegazdaság miatt, de az importnyomás is ezeken a területeken a legnagyobb. –Egyelőre elutasították a törvényjavaslatot, de látok arra esélyt, hogy ha nem is egyben az egészet, de részleteiben elfogadják a csökkentést, úgy, ahogy a sertéshúsnál. Már az is siker lenne – nyilatkozta Gőgös.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!