Gazdaság

2016.04.21. 08:41

Befejezi, amit elkezdett - Szilágyi Jánosnak a műtrágyagyár az élete

Ez év elejétől új vezérigazgatója van a Nitrogénművek Zrt-nek. A poszton a nyugdíjba vonuló Blazsek Istvánt Szilágyi János váltotta, akinek ez a vállalat az első munkahelye.

Tremmer Tamás

Szilágyi János anno még a kettős (kettő hatóanyagú) műtrágya üzemben kezdett 43 évvel ezelőtt, majd átkerült az akkor épülő NPK üzembe. 1975-től 1990-ig dolgozott itt különféle beosztásokban, az utolsó hét évben üzemvezetőként.

1990-ben a vállalatot négy termelési divízióra osztották, amelyek közül az egyik terület irányítását Szilágyi Jánosra bízták.1994-ben termelési vezetővé nevezték ki, majd 2001-ben termelési igazgatói megbízást kapott. 2007-től műszaki igazgató, 2016. január 1-től pedig a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója.

Szilágyi János vezérigazgató

A Naplónak úgy fogalmazott, hogy a 80-as évek végétől tisztán látták, ha a vállalat nem hajt végre jelentős fejlesztéseket, nem tud a piacon maradni. Ilyen irányú elképzeléseiket, koncepciójukat azonban az akkori többségi tulajdonosok nem támogatták. E téren óriási fordulatot hozott tehát, amikor Bige László tulajdonosként színre lépett. 2004-től csökkentették az energiafelhasználást, lecserélték a régi savüzemet, új műtrágyaüzemeket építettek, megvalósult az új savüzemi beruházás. Ezeknek a projekteknek a kezdeményezésénél és a végrehajtásban egyaránt oroszlánrészt vállalt Szilágyi János.

Izgalmas, kihívásokkal teli időszakban vette át a vállalat irányítását, hiszen a 2013-2018 közötti időszakban közel 350 millió eurót költenek beruházásokra. A fejlesztési koncepciót a vállalat és a tulajdonos erejéhez mérten hajtják végre.

Az új salétromsav üzem elégető elemének alsó részének a helyét készítik elő

Minden nitrogénműtrágya gyárnak az ammónia üzem a sarokköve, ahol a földgázból ammóniát, azaz a műtrágya alapanyagát termelik. Egy ammóniaüzemi beruházás igen drága, nem véletlen, hogy Európában 40 éve nem avattak új ammóniaüzemet. A Nitrogénműveknél sem építettek tejesen új üzemet, hanem a kapacitást a 90-es évektől kezdve folyamatosan növelték. A mostani fejlesztés nyomán az ammóniaüzem napi kapacitását 1200 tonnáról 1400 emelkedik. Ennek köszönhetően a műtrágyatermelést is bővíteni tudja a cég. Míg korábban nem egészen évi egymillió tonna műtrágyát termeltek, a beruházások eredményeként ma már 1,2 millió tonnát állítanak elő. Egy év múlva újabb 250 ezer tonnával nő a kibocsátott műtrágya mennyisége, így ha a jelenleg is folyó beruházás sorozatnak a végére érnek, elérik az 1,7 millió tonnás termelési kapacitást.

2004-07 között megépítették a világ egyik legnagyobb salétromsav üzemét, most pedig ismét egy új savüzemet építenek, amely reményeik szerint ez év végéig elkészül. A híradásokban is szerepelt gigaszállítmánnyal ennek a világszínvonalú savüzemnek a készülékei érkeztek meg: egy abszorber torony, két részletben, darabonként 110 tonnásak; salétromsav kondenzátor; egy elégető, szintén kettő darabban; és egy előmelegítő. Ha üzembe helyezik, a Nitrogénművek már napi 3000 tonna salétromsavat tud majd termelni.

Ha a jelenlegi beruházások megvalósulnak, kategóriájában Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb műtrágyagyára jön létre Péten, amely világszinten is komoly tényező lesz. A Nitrogénműveknél 650-en dolgoznak, tavalyi árbevételük 156 milliárd forint volt.

Bige László ismerte munkásságát, nyilván bízott benne, amikor felkérte vezérigazgatónak. Szilágyi János jelezte, nem kis dolog egy vegyipari óriás vezérigazgatójának lenni, nem a társadalmi rangja, sokkal inkább a felelősség miatt. Ugyanakkor óriási kihívás egy ilyen céget irányítani, amire nem mindenkit kérnek fel. 66 évesen megtehetné, hogy visszavonul, de a szakmai elhivatottság itt tartotta. Ez az élete. Bizonyos beruházások hozzá köthetőek, ezért becsületbeli ügy számára, hogy ezek úgy működjenek, ahogy azt elképzelték. Azt mondta a tulajdonosnak, szeretné befejezni, amit elkezdett, ne legyen kétség afelől, hogy jó döntést hoztak.

Biztos munkahely

Szilágyi János hangsúlyozta, azért is büszke ezekre a beruházásokra, mert ezek egyben annak a biztosítékai, hogy itt 30-40 év múlva is lesz gyár. Ez nem egy összeszerelő üzem, amelyet azonnal arrébb telepítenek a tulajdonosai, ha hazánkban már túl drága lesz a munkaerő. Az embereknek ez tartós munkahelyet jelent, méghozzá sokáig. Beruházások nélkül, minden maradna a régi színvonalon, de itt szerencsére nem erről van szó. A mérnökök alaposan megtanulhatják a szakmájukat. A Nitrogénművek mindenki számára tele van szakmai kihívással. Nem véletlen, hogy nagyon sokuknak ez az első munkahelye. Persze munka bőven van, de van értelme dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!