Gazdaság

2017.05.26. 10:47

Génmódosított élelmiszert hoznak az egyezmények

Veszprém – A transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények elfogadásával járó kockázatokról és a helyi gazdákat, illetve a teljes lakosságot érintő kérdésekről tartott fórumot csütörtökön a Csalán Egyesület a Magyar Természetvédők Szövetségének együttműködésével.

Leitner Vera

A TTIP (kereskedelmi és beruházási partnerség az EU és az Amerikai Egyesült Államok között) és a CETA (az EU és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény) jelentős veszélyeket rejtenek magukban a helyi gazdaság szereplőire, a demokráciára, a termőföldre és az egészséges életre nézve, mondta el Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa. Az előadó arról is beszámolt, hogy amennyiben az EU mindkét szerződést aláírja (a CETA-t tavaly évvégén már aláírták) és a ratifikációra is sor kerül, úgy a tagállamok kormányainak helyére az óriáscégeket ülteti.

– Az egyezményekkel elfogadnánk, hogy ami a tengerentúli piacokon engedélyezett, az az unió piacaira is bejuthat. Ezek a nemzetközi egyezmények a nagyvállalatok érdekeit védik a társadalommal szemben. Az ipari mértékű termelés okán alááshatják az egyes országok éghajlatvédelmi törekvéseit, feloldanák az élelmiszerek és vetőmagok GMO-mentességére vonatkozó zéró toleranciát – mondta el Fidrich Róbert, s hozzátette, a világcégek a lakosság érdekeit védő államokat nem egy esetben eredményesen beperelték.

A TTIP és a CETA veszélyeiről a helyi termelők szemszögéből Volf Tibor bándi őstermelő beszélt, aki az egészségre káros élelmiszerek elterjedését, a kisgazdaságok eltűnését is jelentős problémaként emelte ki. Az előadásokat követő beszélgetés során a lehetséges megoldások, tendenciák és az önkormányzatok által létrehozható TTIP-mentes övezetek kialakításának kérdését tárgyalták meg a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!