Gazdaság

2011.10.07. 06:15

Adósságot csak okosan!

Sok mindenre lehet(ett) hitelt felvenni, öt éve még nyaralásra is volt hitelkonstrukció. Naponta több száz TV-t is eladtak hitelre az országban, hogy az autóról ne is beszéljünk. Az anekdota szerint az ember bement fürdőnadrágban az autószalonba és kijött egy vadonatúj kocsival.

Kállai Szilárd

Az ember alaptermészete a jövőbe vetett hit. Hogy majd később jobb lesz. E nélkül a hit nélkül mire mennénk? És mire mennének a bankok? Amikor ön, kedves olvasó valamit az elmúlt években hitelre vett meg, pontosan azért tette, mert azt mondta: "Most nem állok olyan jól, hogy ezt megengedhessem magamnak, de nagyon meg akarom venni, és a törlesztőrészletet majd ki fogom gazdálkodni."

Esetleg arra gondolt, hogy előléptetik, fizetésemelést kap, vagy a vállalkozása jobban fog menni. Most pedig hasonlítsa össze azt az időszakot a mostanival! Jobban megy most? Amit akkor megvásárolt hitelre, megérte? Kellően megfelelt vele a környezete elvárásainak? Ez utóbbi a másik csapda. A "tartsunk lépést a szomszéddal" szindróma. Még adósságot is vállalnak sokan, de legyen nekik is akkora tévéjük, kocsijuk, olyan nyaralásuk, mint másnak.
 
Az adósságcsinálás persze nem minden esetben ostobaság. Robert Kyosaki, a Gazdag papa, szegény papa című sikerkönyv (erősen ajánlom mindenkinek) szerzője megírta gazdag apja egyik tanácsát: Lehetőleg ne vegyen fel kölcsönt, de ha nagy kölcsönt vesz fel, intézze úgy, hogy más fizesse vissza! Félreértés ne essék, a tanács nem valamiféle csalásra buzdított. Arra hívta fel a figyelmet, hogy olyasvalamit szerezzen be a kölcsön segítségével, ami majd jövedelmet termel neki, amiből fedezni tudja a törlesztést. Például, ha valaki kölcsönt vesz fel robogó vásárlására, és azzal futárpostát indít a városban, annak törlesztését a futárposta vevők fogják finanszírozni.
 


Tehát aki okosan vesz fel kölcsönt, az előtte tervez és számol. Aki meg ész nélkül megvesz mindent hitelre, csak azért, hogy neki is legyen, az koplalhat a plazma tévéje mellett.
 
Mi a helyzet a lakással, autóval? Ugyanez. Ha valaki egy jó állás megszerzése, megtartása miatt vesz (egy minimálisan szükséges) autót, hogy azzal a munkába járását biztosítsa, annak máris van értelme egy kölcsönnel kiegészíteni a hiányzó összeget. Egyszerű matekkal ellenőrizhető, megéri-e vagy sem.
 
A lakásnál ugyanez a helyzet. Ha a saját erő mellett felvett lakáskölcsön törlesztése (nem az akciós, nem a svájcifrankos, hanem a reális) kevesebb, mint amibe az albérlet kerülne, akkor megéri, ha több, akkor nem éri meg.

Ha egy nyílászáró-cserére felvett kölcsön törlesztése kevesebb, mint amivel a fűtésszámlánk előre láthatóan csökken, akkor megéri felvenni, ha a törlesztés több, akkor viszont már nem éri meg.


Devizahitelnél lehet árfolyamveszteség

A példák szándékosan leegyszerűsítettek, de reméle, a lényeg így is átjön: Csak, mert vágyunk valaminek a birtoklására, még ne adósodjunk el miatta. Akkor adósodjunk el, ha egy reális kalkulációval igazolni tudjuk magunknak, hogy megéri. A számításnál pedig figyeljünk oda, hogy ha devizahitelt vennénk fel, tervezzünk be árfolyamveszteséget is, ha forinthitelt veszünk fel, tervezzünk be kamatelemelkedést. Adósságot csinálni tehát csak okosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!