Gazdaság

2014.02.20. 20:16

Közép-Európában az élen

Várpalota - Az elmúlt négy évben visszaadtuk az embereknek a reményt, hogy ebben az országban is lehet normálisan és tisztességesen élni, mondta el csütörtök este a Thury-várban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Szabó Péter Dániel

A gazdasági tárca vezetője Kontrát Károly, a választókerület Fideszes országgyűlési képviselőjelöltje meghívására érkezett a településre, s beszélt a kormány gazdaságpolitikájának eredményeiről. Elmondta, nem volt egyszerű feladatuk, amikor 2010-ben átvették az ország irányítását, hiszen az államadósság mértéke meghaladta a 20 ezer milliárd forintot, a munkanélküliség pedig 11,8 százalékos volt. - Négy év alatt csodát nem tudtunk tenni, de 2013 végére eljutottunk oda, hogy Magyarország az gazdasági teljesítményét tekintve Közép-Európában az első helyen van. A 2,7 százalékos növekedéssel pedig az Európai Unióban is az élbolyban vagyunk.  Nagy eredmény, hogy a munkahelyek számát is növelni tudtuk, a KSH adatai szerint több mint négymillióan dolgoznak Magyarországon. Mindez nemcsak a közfoglalkoztatásnak köszönhető, hiszen csak az elmúlt egy évben közel 40 ezer munkahely a piacon jött létre - mondta el Varga Mihály.

A Thury-vár rendezvénytermében összegyűlt közel 200 embert Huszárné Bacsárdi Valéria, a Fidesz helyi elnöke is köszöntötte, majd Talabér Márta, Várpalota polgármestere számolt be az elmúlt közel négy esztendő eredményeiről. Elmondta, olyan állapotban vette át a települést 2010-ben, hogy az adósságállomány közel akkora volt, mint az éves költségvetés. A japán hitel elengedésével, majd a kormányzati adósságátvállalásnak köszönhetően mára a város maga mögött tudhatja ezt az időszakot, s a Fidesz országos politikájának is köszönhetően végre pozitív költségvetéssel tervezhet az önkormányzat.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a választókerület Fideszes országgyűlési képviselőjelöltje leszögezte, a kétharmados támogatásnak köszönhetően az elmúlt években olyan törvényeket fogadtak el a parlamentben, amelyek következtében sikerült talpra állítani Magyarországot.

- A költségvetési hiányt hosszú évek után három százalék alá szorítottuk, gazdasági növekedés indult be az országban, s az emberek nagyobb biztonságban élhetnek, mint korábban. Van még ugyan feladat, de több ezer rendőr felvételével, a büntető-törvénykönyv szigorításával és a három csapás törvénnyel az első lépéseket megtettük, s ez a bűncselekmények számának csökkenésében is tetten érhető. Ezt a munkát szeretnénk folytatni a továbbiakban is - mondta el Kontrát Károly, aki egyben bejelentette, még a tavasz folyamán elindul a 8-as főút várpalotai elkerülő szakaszának építése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!