Gazdaság

2016.10.04. 16:40

Egymilliós bírságot kockáztathat, aki nem jelenti be a dolgozót

Veszprém - Komoly bírsággal, akár üzletbezárással is játszik , aki nem jelenti be az idénymunkását. Tavaly harminc-ezernél is több bejelen-tés érkezett a NAV-hoz.

Heffler Péter

legjobb megoldás az átmeneti létszámnövelésre az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás, amely az idénymunkások alkalmazásának legcélszerűbb módja, javasolja a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vám-igazgatósága. - Egy munkáltató ugyanazt az idénymunkást maximum százhúsz napra alkalmazhatja egyszerűsített foglalkoztatás formájában egy naptári éven belül. A feleknek elég szóban megállapodniuk, de a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-nál ezt a foglalkoztatást - volt olvasható a NAV lapunkhoz eljuttatott közleményében, melyben azt javasolják, hogy ezt elektronikusan, ügyfélkapun keresztül, vagy a 185-ös telefonszámon lehet megtenni. A NAV ki-emelte, hogy a bejelentést szigorúan a munkavégzés kezdete előtt kell teljesíteni, és a módosításra, visszavonásra a bejelentéstől számított két órán belül van lehetőség. Ha a foglalkoztatás a bejelentés utáni napon kezdődik, aznap reggel nyolc óráig kell a módosítást bejelenteni, különben a munkáltatónak meg kell fizetnie a közterhet az adott napra is, tudatta NAV. Fontos tudni, hogy az a munkáltató, amelyik nem jelenti be idénymunkása foglalkoz-tatását, bírságra számíthat, amelynek kiszabásakor az adóhivatal az eset valamennyi körülményét mérlegeli.

A Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságtól azt is megtudtuk, hogy egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki az adóhivatal, ha a foglalkoztató nem jelenti be idénymunkását, továbbá a feketefoglalkoz-tatás bizonyos esetek-ben üzletbezáráshoz is vezethet. Például 2015-ben Veszprém megyében összesen 32 307 egyszerűsített foglalkoztatást jelentettek be, melyből 25 654 adatlapon, 6653 pedig telefonon érkezett a NAV-hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!