Gazdaság

2011.08.15. 08:26

Szonárral keresik a busát

Siófok - A busahalászat szorosan összefügg az időjárással, ez pedig idén nem kedvezett a busahalászatnak.

Tremmer Tamás

Az idei első féléves halmennyiséggel nem dicsekedhet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., busából, angolnából egyaránt kevesebbet fogtak a tervezettnél. Puskás Zoltán vezérigazgató lapunknak elmondta, mivel a Sió-zsilipet február végén lezárták, azóta pedig csak egy hétig volt nyitva, akkor sem került értékelhető mennyiség az ott felállított csapdákba, így csak a Keszthelyi-öbölben felállított angolnavarsákra voltak kénytelenek hagyatkozni.

Ezeket június végén felszedték, a tervezett 15 tonnánál valamelyest kevesebb angolnát tudtak kiszedni a Balatonból. Azóta sincs pihenés: ugyanezekkel a varsákkal júliustól a Balaton-parti tógazdaságok, horgásztavak szelektív törpeharcsa-mentesítését végzik sikerrel, mely halfaj - hasonlóképpen az angolnához - tájidegen, nemkívánatos a Balaton vízgyűjtőjén.

Ugyancsak elmaradásban vannak a másik nemkívánatos fajból, a busából. Ennek halászata szoros összefüggésben van az időjárással, ez pedig az utóbbi másfél hónapban nem volt kedvező - a szeles napok magas száma miatt napokig nem tudtak hálót állítani.

A tavalyi év csapadékbőségének hatására a busa nagy tömegben indult fel, árral szemben a befolyókon, itt sikeresen volt fogható: idén a csapadékmentes, nyár elején kifejezetten aszályos időjárás miatt ez a lehetőség is elmaradt. 2010-re 250 tonna busa kihalászását tervezték, de be kellett érniük 162 tonnával. Az idei éves elvárás ugyanúgy 250 tonna, de most még csak 75 tonnánál járnak.

Puskás Zoltán elmondta azt is, hogy a közelmúltban a szelektív busafogás hatékonyságának növelése érdekében vásároltak egy szonárt. Eddig a busák megszokott tanyáira jártak, az időjárás függvényében a korábbi tapasztalataikra hagyatkoztak, ezzel a radarral azonban tudatosabban halászhatnak, hiszen pontosan be tudják mérni a busarajok helyzetét. Az év második felében még egy ilyen műszert szeretnének vásárolni.

Ha az időjárás a halászat szempontjából kedvezőre fordul, még van esélyük, hogy behozzák a lemaradást, vélekedett a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!