Gazdaság

2009.07.03. 02:29

Vizeink jobb állapotáért

Székesfehérvár, Pápa - A vízkeretirányelv gyakorlati végrehajtásáról tartott tájékoztatót a minap a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Megyénkben is lehetőség lesz véleményezni a terveket.

Németh F. Bernadett

Hazánkban 2000-ben lépett hatályba az Európai Unió vízkeretirányelve. A keret-irányelv egy új vízvédelmi politika életbelépését jelenti, mely azt a legfőbb környezeti célkitűzést hivatott szolgálni, hogy a tagállamok területén a felszíni és felszíni alatti vizek állapotromlását megelőzze és a jó állapotot elérje 2015-ig. 

A VKI hatálybalépése megerősíti a hazánkban már több évtizede elterjedt vízgyűjtő-gazdálkodási szemléletet, de ökológiai szemlélete miatt túl is lép rajta. Nem csupán a szakemberekre ró sokrétű feladatot, de a társadalom különböző szegmenseinek is lehetővé teszi a nyílt tervezésbe való bekapcsolódást. 

A vizek védelme hatékonyabb lesz, ha az állampolgárok, érdekelt felek, civil szervezetek részt vesznek a vízgazdálkodási folyamatokban, a tervek készítésében és végrehajtásában. 

A keretirányelv rendelkezéseit integrált módon, a vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés eszközeivel kell végrehajtani, az érdekeltek széles körű bevonásával. A terveket a tagországoknak 2009. de-cember 22-ig kell elkészíteni. 

A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek fogják tartalmazni azokat az intézkedéseket és intézkedési programokat, amelyek a víz védelmét és fenntartható használatát biztosítják. 

Magyarországnak vízgyűjtő-gazdálkodási tervet kell készíteni az ország egész területére, négy részvízgyűjtőre (Duna közvetlen, Tisza, Balaton és a Dráva), valamint 42 önálló vízgyűjtő területre. 

A tervek részletezettsége eltérő szintű lehet a tervezési szinttől függően. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság öt tervezési alegység (Balaton közvetlen, Velencei-tó, Észak-Mezőföld és Keleti-Bakony, Kapos és a Sió vízgyűjtő területek) vízgyűjtő-gazdálkodási tervének elkészítéséért felelős, öt tervezési alegységnél (Marcal, Közép-Duna, Alsó-Duna, Által-ér és Bakony-ér és a Concó vízgyűjtők) pedig közvetetten érintett. 

A vízgyűjtő-gazdálkodási tervek kidolgozása során a társadalom részvételének biztosítását szolgáló szervezeti keretek megteremtéséhez a Közép-dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács 2008-ban megalakította a Fejér megyei, a Veszprém megyei és a Tolna megyei terü-leti albizottságokat. 

Az albizottságok feladata, hogy a vizek jó állapotának elérése érdekében a tervezés valamennyi szintjén az érintett társadalmi csoportokat bevonja a tervezési folyamatba, hogy ezzel is növelje a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek társadalmi elfogadottságát. 

Részvízgyűjtő szinten a társadalombevonás szakmai és tudományos megalapozottságát a Balatoni Részvízgyűjtő Vízgazdálkodás Tanács biztosítja. A tanács vízgazdálkodási szakmai véleményező és koordináló szervezet, alakuló ülését idén júniusban tartotta. 

Működési területe a Zala és a Balaton közvetlen vízgyűjtő területére terjed ki. 

A közelmúltban készültek el a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek tervezete alapján a tervezési alegységekre vonatkozó konzultációs anyagok, melybe már a társadalom által is támogatható intézkedések, intézkedési csomagok kerültek be.

A háttéranyagok nyilvánosságra hozatalával kívánunk lehetőséget biztosítani az érintett társadalmi, érdekvédelmi, szakmai és tudományos szervezeteknek, hogy már a koncepcióalkotás szakaszában hozzászóljanak a tervezett intézkedési programokhoz.

 A dokumentumot megtekintheti, letöltheti és írásban véleményezheti a www.vizeink.hu internetes oldalon 2009. július 31-ig - hangzott el a tájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!