Leszerelés, színpadra lépés

2023.11.13. 22:00

Felismeri a bakonyi főbetyárt ebben az egyenruhában? Járt hasonlóban?

Már 44 évvel ezelőtt volt, amikor búcsút mondott a Magyar Néphadseregnek Csizmadia Géza, és a leszerelésére emlékeztető fotója mellé azt is odaírta a főbetyár: "alig 12 év múlva felbomlott a Varsói Szerződés".

Rimányi Zita

Több, máig tartó barátságot kötött Csizmadia Géza a sorkatonaság alatt, főként ezért gondol vissza szívesen a seregben töltött időre, azokra a napokra, amikor Veszprémben szolgált. Az szintén számos emléket elevenített fel benne, hogy megkérdeztük, miért nevezik főbetyárnak. Ugyanis eddig csak azt tudtuk a Csetényben élő nyugdíjasról, hogy műsorvezető és énekes, számos helyen láthattuk a színpadon, ahogy operett- és bordalokat, musicaleket, nótákat adott elő. Főleg falunapokon, de például nemrégiben Porván a Márton-napi forgatagon.

Csizmadia Géza
Csizmadia Géza - műsorvezető és énekes, számos helyen láthattuk a színpadon, ahogy operett- és bordalokat, musicaleket, nótákat adott elő
Forrás: Csizmadia Géza / Facebook

Idén a Zircikon fesztiválon és tavaly a zirci Kulturális Stelázsin szintén hasonló szerepet kapott. A tréfás jelző, becenév ezek elődjein, a Bakonyi Betyárnapokon ragadt rá. Ennek az eseménynek sok-sok éven át volt a műsorvezetője, mondhatni ikonikus alakja. Fellépett, felkonferálta a többi előadót, menedzselte a színpadi időrendet, a műsorváltozást, az üres perceket kitöltötte. 

Egyszer, amikor Csepregi Éva késett, mert messziről indult és valami váratlan jött közbe, több órás műsorszünetet kellett volna a főbetyárnak kipótolnia. Fél órás countryműsorát előadta, ugyan betyárjelmezben, de ez így sem volt elég, ezért a dedikálásra érkező Nagy Bandó András segítette ki őt és a szervezőket. Egy másik alkalommal R. Kárpáti Péterrel beszélgetett a színpadon hasonló okból Csizmadia Géza.   

 

 

Miután a főbetyárral már nosztalgiáztunk sorkatonaságról, fesztiválokról, arra kérjük olvasóinkat, ha vannak hasonló történeteik, írják meg azokat, akár az egyenruhás időszakhoz, akár fesztiválokhoz kapcsolódnak emlékeik! E-mailjeiket elküldhetik a [email protected] postafiókcímre. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!