Legyen tánc!

2017.10.09. 09:00

Kalandozás az arab, török dallamok világában Balatonfüreden

A hastánc „őshazája” India, kezdetek kezdetén az ott élő cigány törzsek tánca volt, és vándorlásaik során a különböző népek kultúrájával, táncaival találkozva fejlődött ki a mai formája.

Szendi Péter

A Holdezüst Rózsák Tánccsoport vezetője, Vattai Rita (középen) több mint három éve tanítja a hastáncot Balatonfüreden. A lelkes csapat többször fellépett már Füreden és Balatonalmádiban, mindenhol nagy sikert arattak Fotó: Szendi Péter

Ugyanakkor még most is változik, az ősi alapokon új stílusok, fúziók alakulnak ki.A törzsi, templomi táncok mellett a szórakoztatást szolgáló műfajra is igény és kereslet alakult ki még az ókori kultúrák idején. A ma klasszikusként ismert változat az egyiptomi kaszinók világából indult hódító útjára, amit a chicagói világkiállításon való első bemutatkozás előzött meg. A nyugati világban való elterjedésében a hangosfilm megjelenése, a művészetekben a klasszikus keleti élet, kultúra iránt való erőteljes érdeklődés is sokat hozzátett. Napjainkban a hastánc reneszánszát éli. A tánc önkifejezés, hasonlóképpen, mint az írás, az éneklés és a festés. - Holdezüst Rózsák Orientális Tánccsoport a hivatalos nevünk, Balatonfüreden 2009-ben kezdtem el a tánc-oktatást. Annak idején nem volt, aki tanítson hastáncot, erre pedig igény volt a városban.

A Holdezüst Rózsák Tánccsoport vezetője, Vattai Rita (középen) több mint három éve tanítja a hastáncot Balatonfüreden. A lelkes csapat többször fellépett már Füreden és Balatonalmádiban, mindenhol nagy sikert arattak Fotó: Szendi Péter

 

A hold, az ezüst és a rózsa a nőiesség szimbóluma. A holdezüst kifejezést pedig Gryllus Vilmos Altató című dalában hallottam, és nagyon megtetszett. Innen eredeztethető a tánccsoportunk neve – kezdi a beszélgetést Vattai Rita táncoktató, aki a Testnevelési Főiskolán elvégezte a sport rekreációs, egyéves fakultatív hastánctanfolyamot, továbbá természetgyógyász is, így komoly előtanulmányokra tett szert. Az induláskor húszan kezdtek el táncolni Balatonfüreden, de az életmódváltozások és más okok miatt néhányan ebből lemorzsolódtak. A csoportot többször hívják Balatonfüredre és Balatonalmádiba, ahol mindig nagy sikert aratnak. Rita szerint a hastáncot huszon-éves korú hölgyeknek érdemes elkezdeni. Fontos a ritmusérzék, a tánctudás, az önértékelés, hogy valaki ki mer-e állni a közönség elé táncolni. – Sokan azt hiszik, hogy ez egy könnyű tánc, hiszen csak riszálnunk kell a csípőnket. Ez pedig nem így van!

Nagyon komoly fizikai munkát és tanulást igényel, hogy valaki színpadra állhasson és megmutassa magát. A hastánc elsősorban nőknek ajánlott, Magyarországon egyedül Seres Zoltán képviseli a férfinemet, és komoly sikereket ért el. Oroszországban viszont nagyon népszerű a férfiak körében. De térjünk vissza a balatonfüredi hastánccsoportra! Szeretnék elérni a jövőben, hogy bővüljön a csoportjuk, így várják azon hölgyek jelentkezését, akik erre késztetést éreznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában