Vízigényes, világosra vágyó növény, de nem kedveli a közvetlen napfényt

2017.11.30. 10:00

Sokáig szép marad a ciklámen

A virágüzletekben szebbnél szebb színben pompázó ciklámenek csábítanak a vásárlásra. Odafigyeléssel sokáig otthonunk díszei lehetnek.

Tóth B. Zsuzsa

A hófehértől a rózsaszínen, piroson át a bordós-lilás árnyalatúig sokféle színben kapható a kedvelt cserepes virág ilyenkor, ősz végén.

Csak az egészséges, erős tövű virágokat vásároljuk meg, a hervadt virágúért inkább ne adjunk ki pénzt. Olyan helyet válasszunk a ciklámen számára a lakásban, ahol kap bőven fényt, de nem éri erős napsugárzás, közvetlen napsütés. Különben a levelei elkezdenek sárgulni, megnyúlik a levélnyelük.

Olyan helyet válasszunk a ciklámen számára a lakásban, ahol kap bőven fényt, de nem éri erős napsugárzás, közvetlen napsütés Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ne feledkezzünk meg róla, hogy kifejezetten vízigényes növény, ezért naponta öntözzük, de ne adjunk neki túl sok vizet. Akár a szaporításával is megpróbálkozhatunk, házilag sem bonyolult. Az ismételt virágzásra bírásra ugyancsak jó esélyünk lehet, ha miután elvirágzott, kivesszük a cserépből, és a gumóját eltesszük hűvös, száraz helyre. Nyár végén ültessük olyan földkeverékbe, amely egyaránt tartalmaz jó minőségű kerti földet, szerves trágyát és érett komposztot is. Egyébként vadon szintén megél hazánkban a ciklámen, a Nyugat-Dunántúl erdeiben nyílik ősszel. Ne szedjük le a virágját, ne ás-suk ki a tövét, mert védett növény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában