Csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata

2018.01.27. 09:00

Egyre több az influenzás beteg Veszprém megyében

Az immunrendszer erősítésével és néhány higiéniai szabály betartásával jelentősen csökkenthetjük a megfázás és az influenza kialakulásának kockázatát.

Marton Attila

Balla György háziorvos Fotó: Penovác Károly

Az influenzaszerű megbetegedések száma múlt héten átlépte a járványküszöböt, közölte az Emmi Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya. Az adatokból kiderül, Veszprém megyében mintegy másfélszeresével nőtt a megbetegedések száma. Az influenza elleni legjobb védekezés a védőoltás beadása, amely a szervezet védekezőképességét is javítja, mondta Balla György háziorvos. Hozzátette, ha magas az átoltottság, a vírus is lassabban terjed.

Balla György háziorvos Fotó: Penovác Károly

Az Emmi tájékoztatása szerint múlt héten országszerte közel 17 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami több mint harminc százalékkal haladja meg az egy héttel korábbit. Balla György háziorvos elmondta, praxisában az elmúlt hetekben a korábbi évekhez képest többen kérték az influenza elleni védőoltást.

A háziorvos a betegség megelőzésére több tanácsot is adott. Az immunrendszer erősítéséhez sokat tehetünk megfelelő étrenddel, fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, például almát, sárgarépát, paprikát, céklát, gyömbért és fokhagymát, hangsúlyozza a háziorvos. A szakember elmondta, naponta néhány gramm élesztő elfogyasztása is erősíti az immunrendszert. A téli időszakban szedjünk rendszeresen C- és D-vitamint, és fogyasszunk naponta két–három liter folyadékot, sorolja Balla György. Csökkentjük a megfertőződés kockázatát, ha lehetőségeinkhez mérten kerüljük a tömegrendezvényeket. Fontos, hogy szappannal és meleg vízzel mosunk kezet, rendszeresen szellőztessünk, valamint ha tehetjük, tartózkodjunk minél többet friss levegőn és mozogjunk a szabadban. Emellett a járvány ideje alatt érdemes felfüggeszteni azt a szokást is, hogy egymást kézfogással üdvözöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában