Ne az ár alapján válasszunk

2018.03.07. 11:00

Hogyan biztosítsuk szervezetünk vitaminszükségletét, hogy ne ártsunk magunknak?

Nem árt, ha a téli és a kora tavaszi időszakban fokozottan figyelünk a vitaminbevitelre. A vitaminkészítmények kiválasztásakor az árak mellett lényeges összehasonlítási alap lehet a hatóanyag-tartalom, a származási hely és a kiszerelés.

POLGÁR BETTINA

Hidrikné Fribék Andrea, az egyik pápai biobolt vezetője elmondta, egyre keresettebbek az egyes korosztályok számára kifejlesztett vitaminkészítmények Fotó: Polgár Bettina

Van,amit nem mindenki fogyaszthat

Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Nép-egészségügyi Főosztályának tisztiorvosa kifejtette, elméletben a kiegyensúlyozott táplálkozással minden szükséges tápanyag bevihető a szervezetbe. Napi szinten azonban nagyon nehéz ezt megvalósítani. Nemcsak azért, mert a zöldségek és gyümölcsök egy része szezonális vagy hazánkban nem elérhető, hanem az egyéni érzékenység – például laktóz- vagy gluténérzékenység – miatt nem mindenki fogyaszthat bizonyos típusú tápanyagokat.

- Emellett léteznek olyan vitaminok és ásványi sók, amelyek korlátozottan vannak jelen élelmiszereinkben. Ennek egyik oka, hogy bizonyos ásványi anyagokban a magyar föld szegény, így a növény sem tudja felvenni őket kellő mennyiségben, ezért aztán mi sem jutunk hozzá. Ilyen a jód, a szelén, a fluor és a magnézium. Ezeket tehát pótolni kell – magyarázta a szakember, aki azt tanácsolta, fogyasszunk jódozott sót a golyva elkerülése érdekében, és használjunk fluoridos fogkrémet fogaink védelmére. A szelént tabletta formájában tudjuk bevinni a szervezetbe. De ne essünk túlzásokba, mert a fluorból és a jódból a nagy mennyiség káros lehet!

Az elmúlt évek statisztikai adatai azt mutatják, hogy az emberek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vitaminok és az ásványi anyagok pótlására Fotó: Polgár Bettina

- A kiegészítendő tápanyagok közé tartozik a magnézium, amit lehet akár folyamatosan is szedni. Ha valaki több zöldséget fogyaszt, vagy olyan ásványvizet iszik, amelyben van magnézium, kisebb mennyiségben kell pótolni ezt. De figyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű kalcium is jusson hozzá, mert ezek segítik egymás felszívódását. A kalcium leginkább a csontok szempontjából fontos. Életünk első 20-25 éve a meghatározó, ekkor kell nagyon odafigyelni a kalciumbevitelre, lehetőleg tej formájában. A komolyabb pótlásra inkább időskorban van szükség, akkor viszont orvos határozza meg a formát és a mennyiséget – hívta fel a figyelmet a tisztiorvos.

Fontos vitaminok

A következő fontos elem a vas. Miután leszoktunk a belsőségek fogyasztásáról, kevesebb vashoz jut a szervezetünk. A vashiány főleg a várandósság idején, illetve időskorban okozhat problémákat. Gyermektervezéskor érdemes elkezdeni folsavat szedni, és folytatni azt végig a terhesség alatt. Sok fejlődési rendellenesség megelőzhető ezáltal.

- A C-vitaminról eddig még nem bizonyították, hogy valóban támogatja az immunrendszerünket. Azt tudjuk, hogy napi 60 milligramm alatt skorbut alakul ki, de azt nem tudjuk, mennyi a napi ajánlott mennyiség. A felesleg a vizelettel távozik, viszont a rendszeresen szedett nagy mennyiség vesekövet okozhat. Véleményem szerint sokkal jobb természetes formában bevinni – mondta Pásztor László.

Hozzátette, a D-vitamin viszont nagyon fontos. Az átlagmagyar, aki rendszerint fél órát tölt a szabadban, így nincs napon és nem eszik belsőséget sem, alig visz a szervezetébe D-vitamint. Tél végére pedig a hazai lakosság 70-80 százaléka D-vitamin-hiányos. Ezért fontos pótolni tabletta segítségével.

- A B-vitaminok legfőbb forrása a kalászosokban van, ebből pedig elég sokat eszik a magyar ember. Mindennapos pótlására nincs szükség, hiánya csak igen extrém körülmények között lép fel. Inkább azoknak ajánlott időszakosan pluszban szedni, akiknek töredezett a hajuk vagy a körmük – tette hozzá. A szakember a multivitaminok kapcsán kiemelte, rengeteg fajta készítmény létezik a piacon, ám érdemes olyat választani, ami gyógyszernek és nem táplálékkiegészítőnek minősül.

Hidrikné Fribék Andrea, az egyik pápai biobolt vezetője elmondta, egyre keresettebbek az egyes korosztályok számára kifejlesztett vitaminkészítmények Fotó: Polgár Bettina

Korcsoportokra fejlesztett készítmények

Hidrikné Fribék Andrea, az egyik pápai biobolt vezetője elmondta, egyre keresettebbek az egyes korosztályok számára kifejlesztett vitaminkészítmények. – A legkisebbek részére szirupok formá-jában is beszerezhetőek ezek, a hároméves kortól ajánlott multivitaminok pedig a legfontosabb alapvitaminokat tartalmazzák, mint C-, A-,

D-, E- és B-vitamin, illetve az ásványi anyagok közül vas és kalcium is található bennük. A tiniknek összeállított készítmények kiegészülhetnek szelénnel, cinkkel, jóddal és K-vitaminnal – fejtette ki.

A biobolt vezetője hozzátette, a középkorú és idősebb korosztály számára is nagyon jól összeállított vitaminkészítmények léteznek. Ezeknél a már előzőekben említett vitaminok, illetve ásványi anyagok mellé bekerülhet még a magnézium, a kálium, továbbá a gyógynövénykivonatok.

Hidrikné Fribék Andrea hangsúlyozta, az őszi-téli időszakban leginkább a C-vitamin keresett, 500-tól 1500 milligrammig. – A C- és a D-vitamin pótlása kimondottan ajánlott ebben az időszakban is, hiszen mindkét vitamin elengedhetetlen az immunrendszer normális működéséhez

- mutatott rá.

A biobolt vezetője azt tanácsolta, a vitaminkészítmények vásárlásakor érdemes figyelni az összetételre, az ajánlott napi mennyiségre, valamint a származási helyre, a forgalmazóra és a lejárati dátumra. Továbbá a vitaminkészítmények kiválasztásakor az árak mellett fontos összehasonlítási alap lehet a ható-anyag-tartalom, a származási hely és a kiszerelés. – Egy termék ára több tényezőből tevődik össze, mint például az alapanyag-beszerzés, az előállítási és a szállítási költségek – jegyezte meg Hidrikné Fribék Andrea. Hozzátette, az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy az emberek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vitaminok és az ásványi anyagok pótlására, melyek

elengedhetetlen részét kell hogy képezzék életünknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában