A barnamedvék még a földből is kiássák

2018.04.06. 07:00

A Bakonyban is gyűjthetjük: divatos és jótékony hatású a medvehagyma

Juhász-Léhi István

Horváth Dorina (a képen) leginkább frissen, de különböző könnyed ételekbe rakva is szívesen fogyasztja. Fotó: Pesthy Márton/ napló

11. Medvehagymanapok

Bakonybélben április 7-én és 8-án tartják a Medvehagymanapokat, immár 11. alkalommal. A hagyományoknak megfelelően délelőtt szervezett túrák lesznek: egy rövidebb, négy kilométeres séta, és a másik, egy látványosabb a Witt-kilátóhoz. Ez utóbbi közel tíz kilométeres gyaloglás. Visszaérkezés után a Fő utcán található Tájházban folytatódik a rendezvény.

Horváth Dorina (a képen) leginkább frissen, de különböző könnyed ételekbe rakva is szívesen fogyasztja. Fotó: Pesthy Márton/ napló

Lesz kirakodóvásár és ételkóstoló: utóbbiról a bakonybéli szállásadók gondoskodnak. Medvehagymakrém-leves csakúgy terítéken lesz, mint a medvehagymás zsíros kenyér és körözött vagy éppen tócsni, amely természetesen szintén medvehagymás lesz.

De mi is az a medvehagyma?

Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák. És hogy miért éppen a medvehagyma köré építettek fel egy kétnapos rendezvényt Bakonybélben? Erről is kérdeztük a szervező Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület elnökét, Bakonyvári Andort, aki azzal kezdte, hogy Bakonybél és környéke nagy mennyiségű medvehagyma lelőhelye.

– Ilyenkor, tavasszal talán egy kicsit divatos növény is, amelynek sok jótékony hatása is van, hiszen gyógynövénynek minősül – fogalmazott Bakonyvári Andor. – A medvehagyma a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

Frissen a legjobb

Bakonyvári Andor elmondta azt is, hogy amikor zsenge, friss a medvehagyma, akkor a legfinomabb. Aki először fogyasztja, az az intenzív ízére csodálkozik rá, míg feldolgozva – például egy medvehagymakrém-levesben – teljesen más, ugyanis elveszíti a hagymaízét.

Ugyanakkor bármihez fel lehet használni, ezért egyfajta gasztronómiai különlegesség is. Jó a húsételekhez, körözöttekhez, és akár a petrezselymes burgonyát is kiváltja, de tartósítani is lehet.

– Vásárlásra nem nagyon lesz lehetőség, hiszen a Medvehagymanapokon szedd magad-mozgalom van – tudtuk meg Bakonyvári Andortól.

– Természetesen ellenőrzött körülmények között, mert a medvehagyma ugyan nem védett növény, azonban Bakonybél tájvédelmi körzetben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában