2018.04.12. 10:00
Kerti praktikák a bő terméshozam érdekében
Ha késve is, de megérkezett a tavasz, ideje elkezdeni a kertészkedést, a veteményezést. A betakarításkor több lehet a termés, ha néhány egyszerű praktikát figyelembe veszünk.
A büdöske nemcsak szép, hanem hasznos is Fotó: Tóth B. Zsuzsa/napló
A zöldségágyások szélére praktikus ültetnünk olyan virágokat, amelyek nemcsak szépek, hanem hasznosak is, elriasztják a kártevőket. Például büdöskét, levendulát, de minden növényt véd a metélőhagyma és a fokhagyma is.
A fűszernövényeknek is hagyjunk helyet a kertben, a főzésnél jól jön a friss petrezselymen kívül a lestyán, a rozmaring, oregánó, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, zsálya.
Az ágyások csak a rendszeres ápolás mellett lesznek gyommentesek, és ne feledkezzünk meg a folyamatos vízellátásról, a tápanyagpótlásról sem. Ilyenkor, tavasszal vagy késő ősszel forgassunk bele a talajba istállótrágyát, a különféle zöldségek sok táp-anyagot igényelnek. Ameny-nyiben figyelembe vesszük, hogy egyes zöldségfélék jobban fejlődnek mások társaságában, szintén javíthatjuk a termés mennyiségét. Jó szomszédai egymásnak a bab- és káposztafélék, a saláta szereti a bokorbab társaságát. A káposztafélék, a mángold és a cékla mellé vethetünk salátát. Paradicsom mellé kerüljön a petrezselyem, de a hagyma is jól védi a kedvenc gyümölcsöt. A borsó mellett nagyobb lesz a feje a káposztának, amint a paradicsom mellett is szépen fejlődik. A borsó kerülhet a zeller mellé is, a paradicsom szintén. Zeller közelében is jól érzik magukat a káposztafélék, a paradicsom a bokorbab mellé is kerülhet.
A káposztákkal jól megfér az uborka, valamint a burgonya, a pasztinák is örül a hagymafélék társaságának. A saláta mellé vethetünk retket, a krumpli mellé borsót vagy lóbabot. Az egyes ágyások megtervezése során figyeljünk arra is, hogy némelyik zöldség hamar leterem, például a retek és a saláta sem marad a földben őszig.
A helyükre kerülhet később majd más, például zöldbab, vagy olyan hagyományos petrezselyem, amelyet aztán télre is a kertben hagyhatunk, hogy egész évben legyen friss zöldje a konyhára.