jól "eldugták" őket

2018.05.15. 18:00

Ön tudja, hol található ez az öt köztéri szobor Veszprémben?

Nem, nem, ennyire azért nem lesz könnyű, a nyitóképen látható Fiú kecskével természetesen nem szerepel a feladványban.

Sövényházi János

Veszprémben számos köztéri szobor található, nap mint nap elhaladunk mellettük jártunkban-keltünkben, és sokszor észre sem vesszük őket. Most kiválasztottunk közülük ötöt, kíváncsiak vagyunk, tudják-e olvasóink, a megyeszékhely mely részein találhatók ezek a műalkotások. (A szobrok ismertetéséhez segítségül hívtuk a köztérkép.hu szócikkeit.)

Ám előbb még pár mondat erejéig kanyarodjunk vissza a Wartha Vince utcában található, Fiú kecskével című emblematikus szoborhoz, melyet a kaposvári Bors István készített 1965-ben.

Az alkotó visszaemlékezése szerint a lektorátus kifogásolta az eredeti kompozíciót, amin a fiú ráadásul a kecske mögött állt: „Veszprémben akkor még olyan világ volt, hogy ott a püspöki palota mellett a gyönyörű mészkőszikláknál tényleg voltak kecskék. Ez engem megragadott és csináltam ... egy szobrot. ... Ezen a szobron a fiú két lába közül ugrik ki a bakkecske. ...Ahogy sündörögtek be a Művészeti Alap zsűritermébe, valaki azt mondta: nézd, megb...! S akkor Laborcz Ferenc (a zsűrielnök, aki szerzetesként kezdte és szobrászként fejezte be) azt kérte, hogy változtassak annyit, hogy ez ne legyen ilyen. Végül is a fiú mellől ugrik ki a kecske.” (Bors István kiállítási katalógusa, szerk. Pinczehelyi Sándor, Pécs)

A környékbeli iskolák diákjai a kecske altáji testrészeinek megérintését szerencsehozó mágikus erővel ruházták fel, így aztán a dolgozatok és vizsgák előtt máig gyakran megfordulnak a szobornál – erősíti meg a femina cikke.

És most következzenek az „eldugott” (vagy inkább észre nem vett?) szobrok! Kérjük, tippjeiket kommentben írják meg, pénteken közöljük a helyes válaszokat!

Amerigo Tot különös szobra 1962-ben készült, címe Őfelsége, a Kilowatt, és érdekessége, hogy eredetileg Tihanyban, az apátságnál állították fel. Feltehetőleg a rendszerváltás körül, a kilencvenes években került Veszprémbe, a jelenlegi helyére.

Ez a közkedvelt szobor, Csontos László 1956-ban készült Almás leánya historikus hatású, omladozó, növénnyel befutott falak előtt áll.

Hügieia (az egészség, a tisztaság és a közegészségügy istennője) szobrát 1963-ban alkotta Kerényi Jenő. Eredetileg kígyót tartott a kezében, de a hüllőnek évekkel ezelőtt „lába kélt”.

Radó Károly szobrát 1960-ban állították fel a megyeszékhelyen, és bár a címe Golyózó fiú, valószínűleg nem a kis Nemecseket ábrázolja, és golyók helyett is inkább csak kavicsokat tudnának einstandolni tőle a Pásztor fiúk.

Fotók: a szerző

2006-tól ékesíti Veszprémet Raffay Béla Anya gyermekével című alkotása, a nyugalmat árasztó bazaltszobor valóban annyira eldugott helyen van, hogy valószínűleg csak a környéken lakók tudnak róla.

Nos, hol találtuk ezeket a szobrokat? Várjuk válaszaikat kommentben, ha pedig Önök is tudnak hasonló „eldugott” műalkotásokról a megyében, írják meg nekünk a [email protected] címre!

A megfejtések:

Amerigo Tot Őfelsége, a Kilowatt című szobra a Pannon Egyetem A épülete előtti téren látható.

Csontos László Almás leánya a Komakút téren, az egykori Kálvária-domb tövében található.

A Budapest út és a Kabay János utca sarkán, a volt gyógyszertári központ előtt láthatjuk Kerényi Jenő Hügieia című alkotását.

Radó Károly Golyózó fiúja a Martinovics téren játszik.

Az Anya gyermekével, Raffay Béla szobra a Jutasi út 89-91. számú épületek között bújik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában