A MÉRTÉK LEGYEN AZ ÉRTÉK KARÁCSONYKOR

2018.12.25. 10:30

Sütemények és halászlé: mit tehetünk a túlevés ellen?

A karácsony ünnepléséhez a legtöbb családban hozzátartozik a közös étkezés, a terülj, terülj asztalkám. A nagymamák lelkesen sütik az unokáik kedvenc süteményeit, megpróbálnak ilyen módon is kedveskedni.

Lakosi Gabriella

Fotó: pixabay

A választási lehetőségek szinte végtelenek, és természetesen mindenből bőséggel kerül is az asztalra, aztán a tányérunkra, aminek komoly hasomorfájás lehet a vége. Nem beszélve a karácsonykor felszedett pluszkilókról.

Egy nemrég megjelent felmérés szerint bár az emberek nagy része várja a karácsonyt, és minden második ember boldog, kiegyensúlyozott ünnepre számít, minden harmadik válaszadó azon idegeskedik, hogy milyen ajándékokat vegyen. Van, aki a felszaladó kilóktól (12 százalék) és a családi konfl iktusoktól (20 százalék) tart, a válaszadók negyede pedig azért streszszel, mert nagyon kevés ideje marad a készülődésre. Ebből tehát látszik, hogy mindenkit foglalkoztat a szeretet ünnepe. Egyetlen tél során akár egy-két kilogrammot is magunkra szedhetünk, és ha nem vagyunk tudatosak, nem biztos, hogy könnyedén megszabadulhatunk a pluszsúlytól. Ez az évek során súlyos elhízáshoz is vezethet.

Némethné Tóth Márta dietetikust kerestük a témában, hogy kiderítsük, mit tehetünk a karácsonyi túlevés ellen. A szakember először is leszögezte: az ünnep nem a diétáról és a koplalásról szól, mindenkinek bőséges asztalt kívánt, szerettei körében. Ilyenkor együk azt, amit szeretnénk, tanácsolta. De csak mértékkel – tette hozzá rögtön. Nem kell lemondanunk a nagyi sütijéről, sem a kedvenc tésztánkról, de egyiket se vigyük túlzásba. A mérték az érték – fogalmazott. Még egy cukorbeteg ember sem lesz rosszul, ha az ünnepek idején megeszik pár szem szőlőt. De ha egy egész fürttel fogyaszt el, az már problémákat okozhat. Tehát mindent kóstoljunk meg nyugodtan, de alaposan gondoljuk át, mielőtt még egy tányérral kérünk.

Az év többi részében is fontos, hogy neveljük magunkat, és önuralmat tanúsítsunk, anélkül hogy megvonnánk magunktól kedvenc ételeinket. Ha így teszünk, figyelünk a mennyiségre és a kiegyensúlyozottságra, akkor nagyobb eséllyel őrizzük majd meg egészségünket.

Ha nem esszük túl magunkat, a változatos étkezés mindig jó. Az év más szakaszában is minél színesebb a menü, annál kisebb az esélye annak, hogy valamiben hiányt szenved a szervezet. Válogassunk nyugodtan a színes zöldségek és gyümölcsök között. A divatos táplálkozási szokások – például a vegán vagy a paleo étkezés – ugyanakkor hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A másik fontos kérdés, amire oda kell figyelnünk – az ünnepek alatt is –, az a megfelelő folyadékbevitel. Nyáron sokat halljuk, hogy inni kell, de télen sem szabad erről megfeledkezni. Az egészséges szervezetnek körülbelül két liter folyadékra van szüksége naponta. Főleg idősebb korban okoz problémát, hogy az emberek nem igazán érzik, hogy szomjasak lennének, vagy direkt nem isznak, hogy kevesebbszer kelljen kimenniük. Ez nagyon rossz szokás, figyeljünk oda rokonaink folyadékbevitelére is.

Az alkohollal is érdemes csínján bánni, de ha az étkezés előtt koccintunk egy kevés pezsgővel, vagy a vacsora után iszunk egy röviditalt, az még az emésztést is segítheti. Semmi sem tilos tehát, csak tudni kell megálljt parancsolni magunknak.

De mit tehetünk akkor, ha nem sikerült megtartanunk a mértéket? Ha nagyon fáradtak lettünk az evéstől, nyugodtan dőljünk le, de maximum fél órára. Aztán pedig menjünk a szabadba, mozogjunk egy keveset. Séta vagy kerékpározás, mindkettő hatékony, a lényeg, hogy átmozgassuk magunkat, ez ugyanis vérbőséget okoz, amely segíti az emésztést. Nagyon hatékonyan és gyorsan szünteti meg a kellemetlen tüneteket, nagy segítség a táplálék feldolgozásához.

Egy-egy ilyen figyelmeztetés után pedig legközelebb legyünk okosabbak, legyen elég intő jel, hogy jobban figyeljünk oda a testünkre – mondta a szakember. Egy hatalmas vacsora után semmiképp ne következzen még egy dőzsölős étkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában