Tradicionális kincs a föld mélyén

2019.01.23. 17:30

Kiváló minőségű ásványvizével vált híressé Kékkút

A kistelepülés a Káli-medence északnyugati részén fekszik. Egy utcából és a környező dombokon levő pincékből áll, és alapvetően két részre tagolódik. Az alsó, nyugati részt Kütyünek hívják, míg a felső részt, ahol az orvosi rendelő, az önkormányzat és a bolt van, központnak nevezik a helyiek.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Ottjártamkor első utam a falu határában található falikúthoz vezet, amelyről a település a nevét is kapta. A legenda szerint az itt feltörő savanyúvíz Theodora bizánci császárné kedvenc itala volt a római korban. Az ásványvízüzem szomszédságában lévő falikút a téli időszakban a fagyásveszély miatt le van zárva, de azért egy fotót így is megér.

Kékkút határában fakad a Theodora-forrás, melynek vizét már a római korban is fogyasztották Fotó: Molnár Sándor/Napló

Környezetbarát termelés

Bent, az üzem területén Szabó Balázs, a Szentkirályi–Kékkúti Ásványvíz Kft. vállalati kapcsolatok igazgatója lát el információkkal, aki 1992 óta dolgozik a falu legnagyobb munkaadójánál. Megtudom tőle, hogy a legtradicio­nálisabb magyar ásványvizet 1907-ben kezdte el palackozni Kékkúti Anna-forrás víz néven a Lang–Mayer és Fia cég. Két évvel később az új tulajdonos, Tolnay Lajos – az eredeti Anna-ásványvíz nevet meghagyva – új címkét és hirdetéseket készíttetett, így egyre ismertebbé vált a kékkúti víz. A közelmúltban a céget mintegy 15 évig a Nestlé tulajdonolta, majd 2016. novemberétől Szentkirályi–Kékkúti Ásványvíz Kft.-ként működnek már. A Kékkúton található üzemben, amely 99 százalékban a hazai piacra szállít, közel százan dolgoznak. Veszprémtől Tapolcáig a megyéből több helyről járnak be, de a faluból már csak a Futó családból dolgoznak itt négyen. A társaság öt kutat üzemeltet, melyekből három az üzem területén, kettő távolabb, a Káli-medencében helyezkedik el. Ezekből a kutakból csak annyi vizet nyernek ki évente, amennyi természetes úton pótlódik és visszaáramlik a föld mélyébe. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal példás a kapcsolatuk, és a Káli-medence legvédettebb részén úgy végeznek ipari tevékenységet, hogy a park részéről sincs panasz rájuk. A megnövekedett kamionforgalom enyhítésére kidolgoztak egy elkerülőút- projektet, ami, bár az elmúlt években elakadt, de 2018-ban újabb egyeztetések kezdődtek. Tervek vannak, ám az elkerülőút másfél milliárdos költségéhez már állami támogatás is kell. Kékkúttal egyébként jó kapcsolatot ápol az üzem.

Szabó Balázs, a Szentkirályi–Kékkúti Ásványvíz Kft. vállalati kapcsolatok igazgatója bejelentett, állandó lakos Kékkúton Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az iparűzési adó révén jelentős szerepet játszanak a falu életében, emellett részt vesznek a rendezvényeken, és kölcsönösen segítik egymást. Az ásványvízüzem által épített két tanösvény nagyon kedvelt, évente 30–40 ezer látogatót fogad. Szabó Balázs befejezésül elárulja azt is, hogy bejelentett, állandó lakos Kékkúton, és bár a helyiek nehezen fogadják be az idegent, de ha mégis, akkor egy nagy családba kerül.

Sok házat szépen felújítanak a falusi csendet és nyugalmat kedvelő ingatlantulajdonosok Fotó: Molnár Sándor/Napló

A nyugalom szigete

Következő beszélgetőpartnerem Kardosné Csaba Gyöngyi polgármester, aki elődje betegsége miatt tavaly júliusban vette át a település vezetését. Tőle megtudom, hogy állandó jelleggel mintegy hatvanan élnek az egyébként 80 körüli bejelentett lakost számláló faluban, amelynek a népessége inkább fogy, mint nő. Kevés a munkalehetőség, a viszonylag közeli településekre sem jó a buszközlekedés, ezért Kékkúton jó, ha van autója az embernek. A téli időszakban négy óra után a madár sem jár erre, míg nyáron megtelik élettel a település, már csak azért is, mert Tapolcát és a Balatont ez az út köti össze, és sok a biciklis turista is a környéken.

Kardosné Csaba Gyöngyi polgármester összefogja a közösséget Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Káli-medence a szezonban nagyon felkapott. A nyaralók szeretik a nyugodt, csendes Kékkutat, ahol a korábbi pangás után tavaly sok házat megvettek és felújítanak. Többen azért, hogy kiadják, mert látnak benne fantáziát. Ez jó a helyieknek is, mert sokan segítenek a nyaralótulajdonosoknak: füvet nyírnak, takarítanak, felügyelik az ingatlanokat. Egyébként a falu felső része a kamionok miatt kicsit zajosabb, de a kütyüi részt a csend, a nyugalom és a jó levegő jellemzi. Van, aki Pestről azért jön le, hogy két nap alatt kipihenje itt magát, és innen a Balaton sem távolság, a környék pedig nagyon szép. A településen nincs iskola, nincs kulturális csoport, de bolt legalább van, amit szintén a nyári időszak tart életben.

A település barokk stílusú római katolikus temploma a 18. század elején épült Fotó: Molnár Sándor/Napló

Civil szervezetek sincsenek, mert ahhoz kicsi a falu, de próbálják közösségi rendezvényekkel összefogni az itt élőket. Rendszeresen részt vesznek a virágosítási akciókban, tartottak falunapot és az év végén karácsonyi vacsorát, néhány napja pedig disznót vágtak. – A disznóvágásra 35-en eljöttek, még nyaralók is voltak lent. Nagyon családiasra, háziasra sikerült, ezért aki akarta, jól érezhette magát. Ezek a kezdeményezések tetszenek mindenkinek, ezekre lehet építeni bármilyen más programot, ami összehozza a falut – fogalmaz a polgármester asszony, aki elmondja még, hogy a bevételük nagy része az ásványvízüzem iparűzési és építményadójából származik. A település a pályázatoknál nehéz helyzetben van, viszont azzal gazdálkodnak, amijük van. Tavaly hegyi utakat újítottak fel, illetve a templomot, és az idei évre is megvannak már a terveik.

A Theodora tanösvény a terület földtani, víztani, zoológiai és botanikai értékeit mutatja be Fotó: Molnár Sándor/Napló

Élettel teli porta

A kékkúti gyökerekkel rendelkező Keszthelyi Eníd férjével, Tiborral lehetőséget látott arra, hogy a családi birtokok segítségével újraélessze a ré- gi gazdálkodási hagyományokat. A fiatal pár szívélyesen fogad otthonában, a Levendula Portán. Mindketten agrár végzettségűek, és két kisgyermekükkel érkeztek Kékkútra, ahol a nulláról indulva hozták létre a turisták körében is kedvelt családi gazdaságukat. Eníd mindig is érdeklődött a gyógynövények iránt, és itt a levendulában találta meg azt a növényt, amely kitölti a mindennapjait. 2011-ben telepítették az első ezer tő, Tihanyból származó levendulát, amelyből ma már kétezer van a gazdaságban. Szörp, illóolaj, levendulavíz, illetve lekvár is készül az illatos növényből. A portán tejelő szarvasmarhák tartásával is foglalkoznak, nyers tejet, illetve feldolgozott tejtermékeket értékesítenek. Tibor ötödik éve készít sajtokat, és büszke arra, hogy képes folyamatosan jó minőséget produkálni, ami nem egyszerű feladat. – Nyáron annyi a turista, hogy a közkedvelt reggeliztetésbe sokszor még a gyerekeik is besegítenek. A tél viszont csendes a teraszon, az állatoknál azonban beindulnak az ellések.

Keszthelyi Eníd férjével, Tiborral a családi birtokok segítségével újraélesztette a régi gazdálkodási hagyományokat Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Ősztől kemény és érlelés- igényes sajtokat készítünk, így hidaljuk át a nagy szakadékot a szezonok között. A teheneimet nem tudom leállítani, ők ugyanúgy tejelnek télen is, ezért ilyenkor raktárra termelünk – avat be a részletekbe Tibor. A különféle sajtok mellett készítenek még tej- és hústermékeket is. Különlegességük a pikáns, sertés-, marha- és birkahúsból készülő vegyes cserkészkolbász és szalámi. A szezonban a reggelizőteraszon várják a vendégeiket a 75 százalékban itt, helyben előállított finomságokkal.

Eníd a gyermekkorra egy részét itt töltötte a nagyszüleinél, ezért ismeri a helyieket és mára úgy érzi, hogy szerves részévé váltak a falunak, bár kicsit azért kilógnak még.

– Azt látom, hogy az itt lakók, akik télen-nyáron életvitelszerűen itt élnek, kezdenek egy kis közösséggé kovácsolódni, és egyre több nyaralótulajdonos is úgy érzi, hogy ide tartozik – vélekedik. Tibor ugyanakkor furcsállja, hogy bár itt élnek öt éve, a helyiek közül még alig tért be hozzájuk valaki egy kávéra, és nem ismerik az általuk készített sajtokat sem. Ezen feltétlenül szeretnének változtatni. – Legyenek ők is büszkék arra, hogy a falunak van egy ilyen portája, ahol Nemzeti Parki Termék védjeggyel ellátott, kékkúti területen növekedő, fejlődő, illetve itt betakarított és feldolgozott alapanyagokból készülnek a termékek – hangsúlyozza. A fiatal és lelkes gazdálkodópár a turisták mellett szeretné kinyitni az ajtaját a helyi közösség felé is, és nem bánták meg, hogy a nagyvárosból az aprófalunak számító Kékkútra költöztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában