kulináris finomságok versenye

2019.02.13. 07:00

A gyerekek is bemutathatták főzőtudományukat a Noszlopi ízparádén

A gyémántdiplomás gasztronómus, Szabó Péter vezetésével Noszlopi ízparádé elnevezéssel házi készítésű ételek versenyét, kóstolóját és vásárát tartották a minap a sportcsarnokban. A versenyre összesen háromszázharmincketten csaknem hatszáz ételfajtával neveztek.

Borsos Renáta

Balra Szabó Péter gyémántdiplomás gasztronómus

Fotó: Györkös József

A kellemes hangulatú közösségi rendezvényen elismert szakmai zsűri bírálta és jutalmazta az elkészített kulináris finomságokat.

A bal szélen Szabó Péter gyémántdiplomás gasztronómus Fotó: Györkös József

Szabó Péter kilenc évvel ezelőtt életre hívott kocsonyaversenye egy nagyszabású, jelentős érdeklődésre számottartó rendezvénnyé fejlődött. A gasztronómus csapatával együtt az évek alatt folyamatosan figyelte és nyomon követte az érdeklődők igényeit és saját munkájukat. A minőségre törekedve létrehoztak egy jelentős gasztronómiai eseményt a konyhában otthonosan mozgó vállalkozó szellemű versenyzőknek.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is négy felnőtt, plusz egy kategóriában indulhattak a gasztronómiai versenyen a résztvevők. A felnőttek közül 84-en mutatták be a kocsonyák, sütemények, eltett ételek – akár lekvárok, befőttek, savanyúságok –, illetve házikenyerek készítésének nyílt versenyében, összesen 416-féle étel elkészítésével jártasságukat a konyhaművészet terén. A hagyományos kocsonyák mellett idén olyan különlegességek is terítéken szerepeltek, mint a sárgarépás, céklás, főtt tojásos és a cipóban tálalt kocsonya.

­Szabó Péter az elkészített ételek kül­alakjában, tálalásában említésre ­méltó pozitív irányú változást tapasztalt. Ismételten nagy sikere volt a külön kategóriának, mely a „kiskuktákat” szólította meg. A gyermekek is bemutatták, milyen ügyesek és kreatívak tudnak lenni, ha változatos és ízletes fogásokat szeretnének elkészíteni. Összesen nyolc csoportban, 177 gyermek és 13 pedagógus kísérő 141-féle ételkülönlegességet készített. A gasztronómiai rendezvény az elismert szakmai zsűri bírálásával és eredményhirdetésével zárult.

A versenyben megszerezhető címként arany, bronz és ezüst minősítéseket, emléklapokat, serlegeket és összesen 347 ezer forint értékű tárgyjutalmat osztott ki a ­zsűri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában