előadás a házasság hetén

2019.02.14. 16:00

Bedő Imre szerint meg kell osztani a teendőket férfi és nő között

Annál erősebb egy férfi-nő kapcsolat, minél több szálon kötődnek egymáshoz a felek, hangsúlyozta előadásában Bedő Imre.

Marton Attila

Bedő Imre tartott előadást a Pannon Egyetem aulájában

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Férfiak klubja szervezet alapítója a Házasság hete programsorozat keretében tartott közel másfél órás előadást a Pannon Egyetem aulájában népes hallgatótábor előtt a napokban.

Bedő Imre arról beszélt, miért fontos, hogy férfi és nő szövetségben éljen egymással. Az előadó a párkapcsolat szó helyett – amely szerinte inkább csak azt jelenti, hogy szingli felek együttélése – következetesen a szövetség kifejezést használta, mert vélekedése szerint ez többet jelent a férfi és a nő viszonyában. Kiemelte, annál biztosabb egy kapcsolat, minél több szálon kötődik össze a két fél.

Bedő Imre tartott előadást a Pannon Egyetem aulájában Fotó: Pesthy Márton/Napló

Elmondta, a férfi és nő közötti szövetség sokrétegű: a felek családjainak kapcsolódása mellett a baráti kör, az értékrendszerek, a két fél szellemi-kulturális érdeklődésének, továbbá terveik, reményeik, prioritásaik és az anyagiak összefűzését jelenti. Bedő Imre arra is kitért, a szövetség összetartását, valamint újabb és újabb megerősítését jelenti a házimunka: ahogy a múltban megvoltak a férfiak és a nők ház körüli feladatai, úgy szerinte manapság is meg kell osztania a feleknek ezeket a teendőket.

Az előadó három tényezőt emelt ki, amelyek a szövetség létrejöttéhez elengedhetetlenek: a férfi és nő bátorsága – hogy a kapcsolatuk kiállja az idő próbáját –, az egymás iránti teljes bizalom és az abban való hit, hogy a közös élet sikeres lesz.

Kritizálta a médiát is, amely szerinte rendre felhívja a figyelmet a házasság és a gyermekvállalás árnyoldalai­ra, s ezzel félelmet ültet el a fiatalokban, akik felnőttkorukban ódzkodnak a családalapítástól. Elmondta, a gyermekek manapság több szempontból is nehéz helyzetben vannak: egyrészt a kutatások szerint az Y generáció – az 1984 és 1994 között születettek – hosszú idő után az első nemzedék, amelynek életkilátásai rosszabbak, mint a szüleik korcsoportjáé.

Úgy vélte, az intézményrendszer megtanítja a fiataloknak, hogyan boldoguljanak a munkaerőpiacon, otthon azonban alig-alig láthatnak megfelelő férfi és női mintát, holott ez nagyban segítené őket egy kapcsolat kialakításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában