rég nem látott ismerősök

2019.02.12. 14:00

Disznótorossal csábították haza a Paloznakról elszármazottakat

Egy év kihagyás után ismét disznóvágás volt a paloznaki tájház udvarán, az önkormányzat szervezésében. Az eseménynek volt egy nemes célja is, hogy a Paloznakról elszármazottakat egy hagyományos disznótorosra „visszacsábítsák”.

Szendi Péter

Pauer Lajos böllér, Vass Gábor, Végh István és Őry Zoltán

Fotó: Szendi Péter

Fogópálinkával és forralt borral várta sok érdeklő a Nemesvámosról érkező 150 kilós disznót. Fliegh Bence vadászkürttel búcsúztatta az állatot. A disznó leölését Pauer Lajos böllér végezte el, aki az elmúlt közel harminc évben mintegy hatszáz hízót vágott le. A perzselés után jó alaposan lecsutakolták a sertést, majd megtörtént a bontás, az orjára vágás és a feldolgozás.

Pauer Lajos böllér, Vass Gábor, Végh István és Őry Zoltán
Fotó: Szendi Péter

Verrasztó Ferenc alpolgármester örömét fejezte ki, hogy több olyan fiatallal találkozott, aki külföldről jött haza, kifejezetten erre az eseményre.

– Annak idején egy lakossági kezdeményezésre a Paloznaki Civil Egyesület felvállalta, hogy január végén a tájház udvarán falusi disznóvágást szervez, ami egy közösségi programnak számított, ahová meghívtuk az állandó lakosokat, nyaralótulajdonosokat, de sokan jöttek az ország számos pontjáról is. Egy idő után azonban ez a kezdeményezés elhalt, így az önkormányzat felvállalta, hogy újból disznóvágást szervez. Igyekeztünk megszólítani a fiatalokat, akik elszármaztak Paloznakról, de azokat is, akik itt élnek. Levélben, személyesen megkerestük őket, és nagy örömünkre, sok rég nem látott ismerőssel találkoztunk. A közösségépítés mellett hagyományőrző jelleggel szeretnénk megmutatni és átadni az utánunk következő generációnak a falusi disznóvágás hagyományait.

Az önkormányzat szeretne tradíciót teremteni ebből, amire láthatóan óriási igény van, hiszen a kora reggeli órákban is sokan jöttek, nemcsak nézelődni, hanem segíteni is a disznóvágásban. Senki nem maradt éhen, mert a fűtött sátorban kezdetben zsíros kenyér és kocsonya, mellé tea, forralt bor és pálinka járt. Később volt pecsenye- és kolbászkóstolás, de nem maradhatott el az orjaleves és a hurka sem. A gyerekeknek kézműves-foglalkozást, filmvetítést és játszósarkot tartottak a faluházban. A bátrabb felnőttek pedig részt vehettek a kolbásztöltő versenyen is, ráadásul az önkormányzat kóstolójegyet biztosított a paloznaki állandó lakosok részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában