az összefogás tette lehetővé

2019.04.09. 07:00

Kétezren voltak kíváncsiak a bakonybéli Medvehagymás napokra

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület és a Bakonybéli Szállásadók Baráti Köre a Medvehagymás napokat.

Müller Anikó Hanga

A lángost folyamatosan sütötték a nyugdíjas klub tagjai

Fotó: Müller Anikó Hanga

A kétnapos hagyományőrző rendezvényen mintegy kétezren vettek részt. A természetkedvelőknek mindkét napon különböző hosszúságú és nehézségű túrákat kínáltak. A mészégetőhöz Bognár Andrea és Schmidmayer Ákos, a Witt-kilátóhoz Mészner Viktor túravezetővel jutottak el több százan, medvehagyma élőhelyeket is érintve. A sétavonat a hubertlaki Gyilkos-tóhoz vitte utasait.

A lángost folyamatosan sütötték a nyugdíjasklub tagjai Fotó: Müller Anikó Hanga

A tájház udvara mindkét napon zsúfolásig megtelt, a lángost kínáló sátornál szűnni nem akart a sor. Több mint ezer kóstoló kínáló tálcát készítettek az önkéntes segítők, a feltálalt, medvehagymával ízesített finomságokat a szállásadók és az éttermek készítették. Volt zsíros kenyér, fasírozott, pogácsák, kiflik és tekercsek sokféle változata, túrós leveles, stangli. A lángoshoz hatvan kiló lisztet dagasztottak be, a tócsni harminc kiló krumpliból készült, mintegy száz liter medvehagymás krémleves, háromszáz liter vadragu leves és babgulyás rotyogott az üstökben.

Több mint ezer tálca medvehagymás finomságot kínáltak Fotó: Müller Anikó Hanga

– Egyesületünket az önkormányzat, a helyi intézmények, a szállásadók és a civil szervezetek segítették, kivették részüket a munkából az önkormányzat, az óvoda, az iskola dolgozói, a lángost a nyugdíjas klub tagjai sütötték. Az összefogás teszi lehetővé, hogy ezt a nagyszabású rendezvényt zökkenőmentesen meg tudjuk rendezni, több mint egy évtizede, mondta Bakonyvári Andor egyesületi elnök.

A vendégeknek ízlett a vadraguleves és a babgulyás Fotó: Müller Anikó Hanga

A vendégeket igényes kézműves termékek kínálata várta, de kóstolhattak sajtokat, lekvárokat, szörpöket és Felföldi Andrea szakvezetésével megtekinthették a tájház kiállításait. Nagy érdeklődés kísérte Takács Ferenc gyógynövény szakértő előadását a medvehagyma jótékony hatásairól.

Az estek vidám harmonikaszóval zárultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában