hirdetés

2019.05.15. 15:11

A padlizsán ezer arca

Színes, mutatós, könnyen fogyasztható és számos ételhez felhasználható. A padlizsán egy szuper alapanyag: amellett hogy finom, számos egészségügyi előnye is van. Ismerkedjünk meg közelebbről ezzel a sokszínű zöldséggel.

A ma ismert padlizsán színe és formája igen sokféle lehet. A legismertebb a lila színű, fekete héjú, de létezik halványzöld, sárga vagy vöröses héjú padlizsán is. Formájában is igen változatos a padlizsán-kínálat, a kicsi tojásded alakútól kezdve a hosszúkás keskenyig sokféle formában és méretben találkozhatsz vele.

Mire figyelj padlizsán vásárláskor?

Padlizsán vásárlásakor mindig figyelj oda, hogy csak ép, fényes bőrű, nyomásra nem reagáló, zöld kocsányú padlizsánt válassz. Amelyiknek opálos a fénye, hibás, foltos vagy ráncos a bőre, esetleg könnyedén benyomható, azt hagyd az üzlet polcain. A tojásgyümölcs héja lehet vékonyabb és vastagabb is. A vékonyabb héjú általában valamivel édeskésebb ízű.

A padlizsán igen könnyen megromlik, így csak akkor vegyél belőle, ha viszonylag hamar fel is használod. Ha sikerül friss padlizsánt vásárolnod, akkor az mosatlanul nagyjából 5-6 napig eláll. Hűtőben is tárolhatod, bár a nyers padlizsánt nem szerencsés huzamosabb ideig 10 fok alatt tartani.

 

A padlizsán élettani hatása

A padlizsán a paradicsomhoz hasonlóan – rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik, de igazi helye mégis a zöldségek közt található.

A padlizsánban található kálium, folsav, réz, mangán, niacin, magnézium, B3-, B6-, C- és K-vitamin és nagy mennyiségű rost. Emellett nagyon fontos antioxidánsokat tartalmaz, mint például a padlizsán lilás-kékes bőrében lévő nasunin, amely a sejtek védelmében fejti ki hatását, segít megfékezni a rákos sejteket és segít a felesleges vas eltávolításában. Ezeken kívül a padlizsán csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek valamint a stroke kialakulásának esélyét is.

Fogyókúrázóknak jó hír, hogy víztartalma magas, míg kalóriatartalma alacsony, tehát ideális diéta alapanyag.

Így használd a padlizsánt!

A padlizsán felhasználásának rengeteg módja van: párolva, sütve, főzve, grillezve is kitűnő, de nyersen nem fogyasztható. A padlizsánból készíthető zöldségkrémek és szendvicskrémek közül talán legkedveltebb a padlizsánkrém házilag, friss ropogós pirítóssal, amelynek rengeteg recept változata ismert.

Az alap recepthez a padlizsán mellett hagyma, fokhagyma, olaj és só-bors szükséges, de bolondíthatjuk mustárral, majonézzel vagy akár joghurttal is.

Semmiképp se ragadj le csak a kencéknél, hiszen számtalan ízletes zöldséges, húsos étel készíthető padlizsánnal, élj hát áldásos hatásaival!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában