Népdalcsokor citerával

2019.05.08. 07:00

Arany minősítéssel tértek haza a Vass Lajos-versenyről

Nívós produkcióikkal gazdagították településük kulturális palettáját az ösküi és a berhidai népdalkörök a Berettyóújfaluban megrendezett XIII. Vass Lajos Népzenei Verseny elődöntőjében. Az ösküi Forrás Népdalkör és a Hajnal Citeraegyüttes, valamint a berhidai Búzavirág és a peremartoni Őszi Napfény Népdalkör is megmérettette magát a hajdúsági településen a közelmúltban.

Jákói Bernadett

Az ösküi Forrás Népdalkör és a Hajnal Citeraegyüttes közösen adta elő műsorát, nagy sikert arattak.

Fotó: Jákói Bernadett

A Vass Lajos Népzenei Szövetségben kétévente megrendezett népzenei verseny első évében lezajlanak az elődöntők, akkor az országban tizennyolc elődöntőt szervez a szövetség. A határon túlról az ottani, helyben rendezett versenysorozatokból jutnak tovább a versenyzők. A második év tavaszán tartják meg az országos középdöntőt. Majd a második év őszén, a Vass Lajos halálának évfordulójához legközelebb eső hétvégén rendezi meg a szövetség a Kárpát-medencei döntőt.

Ennek a versenysorozatnak az első fordulóján szerepelt fényes sikerrel a két népdalkör: az ösküiek és a két berhidai népdalkör (a peremartoniakkal közösen) együttesen indultak a versenyen. Ők általában együtt szerepelnek, két különböző csoport egyesüléséből jöttek létre. Így őrzi mindkét csoport a nevét. A műsorban mindkét népdalkör 2-2 dalcsokrot adott elő, az ösküi Forrás Népdalkör és a Hajnal Citeraegyüttes bakonyi és balatoni dalcsokrot énekelt Nyék Sándor, illetve Békefi Antal gyűjtéséből, a berhidaiak pedig vajdasági és muravidéki népdalokat nyújtottak át a közönségnek Horváth Károly, illetve Bodor Anikó gyűjtéséből.

Az ösküi Forrás Népdalkör és a Hajnal Citeraegyüttes közösen adta elő műsorát, nagy sikert arattak. Fotó: Jákói Bernadett

– Számunkra nagyon fontos, hogy elvigyük, megmutassuk vidékünk népdalkincsét, hagyományainkat. S kifejezetten örültünk, hogy a szakmai zsűri arany minősítéssel, Vass Lajos-arany fokozattal értékelte mindegyik csoportunk műsorát. Így két megyei dalkörünk továbbjutott az országos középdöntőbe – mondta el H. Bakos Ilona, a népdalkörök vezetője.

A megmérettetést háromnapos kirándulással színesítették: jártak a gödöllői kastélyban, Poroszlón az ökocentrumban, megismerkedtek a Tisza-tó élővilágával, s a berettyóújfalui Bihar Múzeumba is ellátogattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában