őrizzük a nevét és az emlékét

2019.05.08. 11:30

Gizellák nyomában Veszprémben

Veszprémet a királynék városaként szokták emlegetni és ezt elsősorban Gizella királynénak köszönhetjük.

A helyiek a mai napig jó érzésekkel gondolnak leghíresebb történelmi alakjukra, nem csoda ha erősen él bennük a Gizella kultusz. Most összeszedtük milyen intézmények, egyesületek viselik a nevét miközben izgatottan várjuk, kik fogják idén a Gizella Napok fénypontjaként megkapni a Gizella-díjakat. Nézzük, hogy hol találkozhatunk a névvel:

Gizella kilátó

Három évvel ezelőtt adták át Veszprém legfiatalabb kilátóját, Gizella-kilátó néven. A huszonkét méter magas, hét szintes kilátó alig pár perces sétára található az állatkerttől és pazar kilátást nyújt a megyeszékhelyre valamint annak környékére.

Gulya-dombi kilátó Fotó: Napló Archív

Különlegessége, hogy a Magyarországon megszokott fa kilátok helyett, ez teljes egészében horgonyzott acélból készült. Ennek oka a környező erdő sajátos ökoszisztémája, ami miatt a fa szerkezetek a megszokottnál gyorsabban korhadnak.

Gizella Nőikar

Ha egy női énekkar alakul Veszprémben, szinte kötelezőjen adja magát a Gizella elnevezés, hiszen ezzel is tiszteleghetnek a város legismertebb hölgye előtt. A kórus 2002-ben alakult, alapító karnagya Borbásné Gazdag Gabriella vezetésével.

A Gizella Nőikar 2017-ben
Fotó: Penovác Károly/Napló

Rövid időn belül meghatározó részei lettek a város kulturális életének, de külföldön is szép sikereket értek el, felléptek többek között Olaszországban és Hollandiában is. Természetes a Gizella Napokon is fellépnek, vasárnap a Megyeházán hallhatjuk őket.

Gizella és Sarolta udvar

A sétálóutcából két hangulatos udvar – a Gizella és a Sarolta udvar – nyílik, melyek Szent István királyunk hitvesének és édesanyjának nevét viselik. Az Utcazene Fesztivál egyik központi helyszíne.

Gizella-kápolna

A Gizella-kápolna Veszprém egyik legrégebbi épülete, amit a várnegyedben találhatunk meg. A városi legenda szerint maga a királyné alapította, de valójában csak jóval a halála után a 13. században építették meg. Ekkor még egy kétszintes palotakápolna volt, a korai gótika jegyében készült.

Fotó: wikipedia.hu

Freskói szintén a 13. században készültek, a legrégebbi Magyarországon található falfestmények közé sorolják őket. Boltozati zárókövei és sárkányfigurákkal díszített fejezetei is egyedülállóak. 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulóján a Gizella-kápolnát eredeti stílusában restaurálták, a barokk elemeket eltávolították, keleti irányba résablakot nyitottak.

Szent István király és Gizella királyné szobra

A várnegyed legvégén találhatjuk meg a királyi pár szobrát. A Veszprém egyik fő szimbólumának számító szobrot 1938-ban Ispánky József készítette, István király halálának 900. évfordulójára.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A szobor mellett a kilátás miatt is érdemes megtenni a meredek utat, hiszen innen nyílik meg előttünk az egyik legszebb panoráma a megyeszékhelyre.

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

Szintén a várnegyedben találhatjuk meg a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményt. A 18. században épült Tejfalussy kanonoki ház ad otthont a Veszprémi Érsekség egyházi kincstárának és fő kiállítóhelyének, a magyarországi egyházi kincstárak második leggazdagabb, körülbelül 4000 darabos gyűjteményének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában