Sikeres vizsgát tett Bíbor

2019.05.07. 07:00

Polgárőr kutyák vizsgáztak Sümegen

Idegen férfi lép oda a pálya szélén álló idős úrhoz, váltanak pár szót, majd az idegen ok nélkül megtámadja az idős embert. A mellette ülő kutya utasítás nélkül megvédi a gazdáját. A feladat végrehajtása után a támadót szimbolikusan átadták a rendőrségnek, a kutya pedig átment a vizsgán.

Tisler Anna

Pischoff Ferenc és a kutya az akadálypályán.

Fotó: Tisler Anna

A jelenet ugyanis megrendezett volt, a polgárőr szolgálati kutyák kiképzést követő vizsgájának egyik fontos része. Bíbor, a kuvasz az engedelmességi gyakorlatot követően kapott is jutalomfalatot az ügyességéért gazdájától, Pischoff Ferenc kutyás polgárőrtől. A budapesti polgárőr a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke, mesterkiképző, teljesítménybíró.

Számos kutyát képezett ki a szolgálatra, és sok társának adott tanácsot. Tíz polgárőr szolgálat ellátására kiképzett kutya vizsgázott Sümegen a közelmúltban. Ez már a második alkalom volt, hogy a városban rendezték a programot, ugyanis a térségbeli nagy létszám ezt szükségessé tette. Bíbor mellett 9 másik kutya felelt meg a szigorú feltételeknek, és láthat el gazdájával járőrszolgálatot.

Pischoff Ferenc és a kutya az akadálypályán. Fotó: Tisler Anna

Pischoff Ferenctől megtudtuk, a már kiképzett kutyák vizsgáztatása mellett a kuvasz fajtamentés keretében a majdani polgárőr szolgálatot ellátóknál felmérték, hol tartanak engedelmesség, ügyesség, szocializáció terén. Két, már hungarikummá nyilvánított, őrző-védő feladat ellátására alkalmas magyar fajta, a komondor és a kuvasz közül az utóbbi került be a fajtamentés keretében a polgárőrség állományába. A majdan szolgálat ellátására kiválasztott állattal sokat kell a gazdájának foglalkoznia. El kell sajátítani a nagyfokú engedelmességet, megtanítani a korlátokat, hogy mit szabad és mit nem

Van egy úgynevezett bevésődési időszak, 90 nap, amikor minden pozitív és negatív ingernek érnie kell, megtanulni, hogy a váratlan dolgokat is el kell viselni, hozzászoktatni a gyermekhez, tömeghez, hanghatásokhoz, persze mindezt játékosan, pozitív megerősítéssel. Egy másfél éves kuvasznak már tudnia kell az alapvető engedelmességet, együttműködést, ültetést, állítást, fektetést, szabadon követést, fontos, hogy irányítható legyen, emberek között, nagy tömegben az őrző-védő munka során közömbösen viselkedjen. Ahhoz, hogy legyen eredmény, napi legalább kétszer fél óra foglalkozás szükséges.

A vizsgán a gazda megvédése mellett rejtekhelyről kitámadás volt a feladat. Egy objektumot kutattak át, ahol egy bűnöző rejtőzködött. A bűnöző az őt kereső polgárőrt meg akarta támadni őt. A kutya vezényszó nélkül elfogta a támadót, majd az ereszd szóra elengedte. Ha a második ereszd szóra sem engedelmeskedik, nem megy át a vizsgán. Pischoff Ferenc elmondta, a szolgálat ellátásakor a kutya feladata, hogy védje a polgárőrt, ugyanakkor egy nagy testű kutya jelenlétének pszichikai hatása is van, ami visszatarthatja a támadni készülőt.

Molnár Zoltán, a Sümegi Polgárőr Egyesület elnöke, az Országos Polgárőr Szövetség lovas és kutyás tagozatának elnökhelyettese köszöntőjében elmondta, hogy 2017. januárban már vizsgázott a városban tartott képzésen kilenc kutya. A mostanin Veszprém megye és Cserkeszőlő kutyás polgárőrei vettek részt. Bekapcsolódtak a kuvasz fajtamentésbe, amelyben egy éve már két kutyát Sümegre is kihelyeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában