mindössze kilencvenen adták fel

2019.06.29. 09:59

Balaton-átúszás: egyszerre hétezren a vízben

Szombaton reggel fél nyolckor a lehető legideálisabb körülmények között indult a 37. Balaton-átúszás, a mólónál a rajttól elsőként az úszóválogatott tagjai csobbantak a vízbe, köztük Rasovszky Kristóf és Papp Márk.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Penovác Károly/Napló

A kellemes, enyhén szeles időben 23 fokos vízben teljesíthették az 5,2 kilométeres távot az úszók, bármilyen úszónemben, egészen estig.

Rajtolni délig lehetett, és menet közben bárki megpihenhetett az ötvenméterenként horgonyzó vitorlásoknál, ahol szőlőcukrot és vizet is adtak az úszóknak.

Máth István, az átúszást rendező ügyvezető-versenyigazgató elmondta, hogy délelőtt fél tízig közel ötezren csobbantak vízbe, így jó esély van rá, hogy tízezernél is többen teljesítik a távot. A meteorológusok azt ígérték, hogy napközben a szél ereje tovább csökken, így semmi akadálya, hogy akár estig ússzanak a nevezők. A szervezők idén is megvárták, míg az utolsó úszó is partot ér.

A reggeli órákban indult Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Kovács Kokó István, az átúszás nagykövete, világ- és olimpiai bajnok ökölvívó, aki idén már negyedik alkalommal teljesítette a Révfülöp és Balatonboglár közötti távot, és mint mondta, szívesen áll egy olyan kihívás mellé, melynek egyik elsődleges célja az egészséges életmód előmozdítása.

Az első úszók között voltak az ÚszóErőd, a Magyar Honvédség közel 300 fős „alakulata” tagjai, akik immár 18. alkalommal teljesítették a távot, köztük aktív, tartalékos és nyugdíjas katonákkal.

Az úszók idén is előzetes orvosi vizsgálatot követően csobbanhattak, a túlsó partról nevezőket átszállították, és a megúszókat idén már nem kompok, hanem napszúrás elkerülése miatt fedett katamaránok szállították vissza Révfülöpre.

Kokó két óra három perc alatt teljesítette a távot, de sok idős és kisgyerek is nekivágott, hogy legyőzze a Balaton hullámait.

Délig közel nyolcezren vágtak neki a távnak, ezernél is többen célba értek, és akkor éppen közel hétezren voltak a vízben egyszerre, miközben 34-en döntöttek úgy menet közben, hogy feladják. Ők a vitorlások valamelyikére kapaszkodtak fel, onnan pedig a szervezők szállítottak partra mindenkit.

Az utolsó úszó fél ötre ért partot Balatonbogláron, összesen 9725-en csobbantak idén. Közülük 90-en adták fel, néhányan az erős napsütés, mások kimerülés miatt, de nagyobb egészségügyi gondja nem volt senkinek – tudtuk meg Máth Istvántól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában