Reggel vagy este, illetve klimatizált helyen sportoljunk

2019.06.21. 07:00

Kánikulában edzeni? – Fogadja meg az edző tanácsait!

Egyesek szerint melegben nem jó edzeni. Szerintünk edzeni mindig jó és mindig lehet, és nem időjárásfüggő. Ezen az állásponton van Dukay Dávid személyi edző is.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Szerinte egy klimatizált helyiségben nyári időszakban könnyebben kezdhetjük az edzést, mint télen. Ilyenkor a testünk már várja, hogy elkezdhessük a tréninget, ám hangsúlyozta: mindig melegítsünk be! Dávid az egyik legfontosabbnak a folyadékpótlást jelölte meg. Aki edzésre indul a melegben, az legalább napi 3–4 liter vízzel számoljon, ami az edzés hatására csak több lehet. Kiemelte azt is, hogy semmiképpen ne azért igyunk edzés közben, mert szomjasak vagyunk, hiszen az már a dehidratáltság első jele lehet.

– Apróságnak tűnhet, de az is fontos, hogy ne hideg folyadékkal vágjunk neki a teremnek! – hangsúlyozta. Egyébként szerinte – bármilyen meglepő – a tiszta víz a legjobb edzés közben, de persze izotóniás italokkal is feltankolhatjuk magunkat, azonban nem árt tudni, hogy ezen italok fogyasztása leginkább a professzionális versenysportokban indokolt.

Ilyenkor sokan a rövidebb (50–60 perces), ám intenzívebb edzésekre esküsznek. Dávid erre a felvetésünkre megjegyezte: klimatizált teremben nem lehet gond, ellentétben a kinti, kánikulában végzett tréninggel. A veszprémi személyi edző azt ajánlja a szabadban edzőknek, hogy lehetőség szerint a kora reggeli vagy esti időszakra időzítsék az edzést.

– Érdemes ilyenkor úszni, evezni, kerékpározni is – ajánlotta Dávid, aki még egy fontos dologra hívta fel a figyelmet, jelesül az edzőruházatra.

– Olyan anyagú edzőruházatban menjünk le a terembe, a szabadba, ami nem melegít. Olyat válasszunk, ami légáteresztő, és kevésbé izzadunk benne. Ma már bőséges a választék, de inkább legyen vékony a felsőnk és a nadrágunk anyaga, hiszen úgy kevésbé lesz melegünk – sorolta Dukay Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában