Jó kedély és szorgalom

2019.07.30. 07:00

Kettős ünnepet ültek a 90 éves Gyurka bácsi családjában

Kilencvenedik születésnapja alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő oklevelével, valamint tortával és virággal kedveskedett az egyházaskeszői Tánczos Gyulának a faluja.

Polgár Tibor

Lendvai Jánosné, Tánczos Gyula, Tánczos Gyuláné és Hegyiné Böröcz Adél (balról jobbra) a születésnapi köszöntésen Fotó: család

A község, illetve az önkormányzat nevében Lendvai Jánosné polgármester és Hegyiné Böröcz Adél jegyző köszöntötte fel otthonában a helyiek körében Gyurka bácsiként ismert ünnepeltet, aki rendhagyó módon akár két születésnapot is ülhet egy évben, ugyanis a hivatalos dokumentum szerint 1929. július 22-én, valójában pedig július 29-én látta meg a napvilágot Egyházaskeszőn. Köszöntőjében Lendvai Jánosné felidézte: Tánczos Gyula kisbirtokos földműves és nemesi családba született, testvérei halála miatt egyedüli gyermekként nőtt fel. 1954-ben szülőfalujában elvette feleségül Izolda nénit, házasságuk 65 éve tart ugyanolyan egyetértésben és szeretetben, mint a kezdetekkor. Két gyermekük született, Anikó és Emőke, akik négy unokával, valamint három dédunokával ajándékozták meg szüleiket.

Lendvai Jánosné, Tánczos Gyula, Tánczos Gyuláné és Hegyiné Böröcz Adél (balról jobbra) a születésnapi köszöntésen Fotó: család

– Gyurka bácsi mindig derűs tudott maradni, ami csak kivételes és különleges embereknek adatik meg. Megtalálta az életben azokat a dolgokat, amik örömet adnak, nagyon tudott örülni mindennek, az elvégzett munkának, a családnak, az emberek szeretetének. Erős hittel és nagy akaraterővel áldotta meg a Jóisten. Gyurka bácsi, van mit tanulnunk öntől, mindezért pedig nem lehet elég köszönetet mondani – fogalmazott Egyházaskesző polgármestere. Lendvai Jánosné hozzáfűzte, Tánczos Gyulának mindig példamutató volt a munkája, szorgalmas és megbízható ember hírében állt. Gyermekkorától kezdve családi gazdálkodó volt 1959-ig, amikor a téeszesítés miatt a helyi termelőszövetkezet dolgozója lett, az első gépkocsivezetők egyike. Munkájából adódóan bejárta az egész országot, másfél millió balesetmentes kilométer áll mögötte. Később a TSZ vezetőségi tagjává vált, emellett háztáji gazdálkodásba kezdett, keményen dolgozott azért, hogy színvonalas életet biztosítson a családjának. 1989-ben vonult nyugdíjba, és a mai napig szívesen kertészkedik.

– Kedves Gyurka bácsi, önt születésétől fogva minden Egyházaskeszőhöz köti. Hű maradt a szülőfalujához, a szülőfaluja pedig hálás ezért. Tisztelet illeti az idős embereket, akiknek élettapasztalata része a jelenünknek, a jövőnknek – hangsúlyozta Lendvai Jánosné.

Tánczos Gyula és felesége, Tánczos Gyuláné a napokban még egy ünnepnapnak örülhetett: a 65. házassági évfordulójukhoz érkeztek, a jeles alkalomra pedig ezúttal is összeült a családjuk apraja-nagyja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában