Szavazz és nyerj!

2019.08.29. 07:00

A megye hét csodája: Kicsinyke tó a Balaton ékszerdobozában

Augusztus 8. és 30. között szavazhatják meg olvasóink Veszprém megye hét legszebb természeti csodáját.

Napló

A Belső-tó a Balaton szintjénél 25 méterrel magasabban helyezkedik el

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet, ábécésorrendben.

Olvasóink augusztus 8. és 30. között szavazhatnak, a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A print szavazók között kisorsolunk egy darab 2 személyre 2 éjszakára szóló wellness pihenést a Hotel Caramell-be. Online játékunk a veol.hu oldalon található, aki játszani szeretne, szavazatát ITT adhatja le. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

A Tihanyi-félsziget a Balaton nagy félszigete, mely annak északi partjáról Aszófő táján nyúlik be a tóba. Az ország egyik legváltozatosabb, legattraktívabb tája. 1952-ben nyilvánították védetté, ez volt az első tájvédelmi körzet az országban. A félsziget átlagosan két kilométer széles, túlnyomóan mocsaras földnyelv kapcsolja a szárazföldhöz, mely földnyelv csak hat méterrel emelkedik a tó szintje fölé.

A Belső-tó a Balaton szintjénél 25 méterrel magasabban helyezkedik el Fotó: Balogh Ákos/Napló

A félsziget öt kilométer hosszú. Partjait meredek dombsor alkotja, és legmagasabb csúcsaiban 120-130 méterre emelkedik a Balaton szintje fölé. Ezek a hegyek egy völgy­katlant vesznek körbe, amelyet egy harántos emelkedés két mélyedésre oszt: egyik a Belső-tó (131 méter), a másik a mocsaras Külső-tó (116 méter). A Belső-tó közvetlenül a falu közelében található. A Balaton szintjénél 25 méterrel magasabban helyezkedik el. Egykor gazdag növény- és állatvilágáról volt híres. A tó ma kedvelt horgászterület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában