Boldogasszony csipkéje technikai bravúrokkal

2019.08.19. 11:00

Már Veszprémben is kapható az ország tortája

A málna kapja a főszerepet a Magyarország tortájának megválasztott süteményben, amely vasárnap óta kapható a cukrászdákban.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 13. alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt. Idén a kétfordulós versenyen 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri az öt döntőst, majd a legjobb tortát. A versengést egy dunaföldvári cukrászmester, Tóth Norbert Boldogasszony csipkéje elnevezésű alkotása nyerte, míg az ország cukormentes tortájának a szegedi Gyuris László Kicsi gesztenyéjét választották meg az ítészek.

Pintér Zsolt cukrászdavezető és az idei ország tortája, a Boldogasszony csipkéje szeletei Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ország tortáját és cukormentes tortáját vasárnaptól árusíthatják a cukrászdák, és az érdeklődők Budapesten a Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként megszervezett Magyar ízek utcájában is megkóstolhatják a nyertes tortákat. A rendezvényre országosan öt cukrászda készíti el a tortákat, köztük a veszprémi Kokóból érkezik a finomság.

Pintér Zsolt, a veszprémi cukrászda ügyvezetője, aranykoszorús cukrászmester elmondta, az idei torta különlegességei, hogy főszereplője a málna, összetevői között pedig megjelenik a bazsalikom. A torta neve – Boldogasszony csipkéje – a málna népies elnevezése, ami a gyümölcsfajta levelének cakkosságára utal. Pintér Zsolt a nyertes torta elkészítéséről is beszélt lapunknak. A korábbi évekhez hasonlóan komoly felkészültséget és hozzáértést igényel a megalkotása, mert jóval több munkaidőt és nyersanyagot feltételez az elkészítése, mint egy egyszerűbb tortáé. Egy Boldogasszony csipkéjéhez egy kilogramm málnát használnak fel a cukrászok, amelyből eltávolítják a magokat, de még ezután is szeletenként nagyjából négy dekagramm málnát tartalmaz a sütemény. A bogyós gyümölcs a torta valamennyi elemében megjelenik: az alsó roppanós alapban – amelyben fehér csokoládéval elkevert szárított, porított formájában kap helyet a málna –, a három piskótaréteg között – málnakrémként –, és érdekesség az is, hogy a torta alkotóelemeit málnapürés cukorszirupban áztatják. A torta tetejének csipkéjét bazsalikomos krém adja, amelyet málna­lekvár, tojásfehérjés meringue, szárított, porított málna és zöldre színezett csokoládélevél egészít ki, magyarázta a szakember.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Pintér Zsolt arról is beszélt, szerencsés választás volt a málna, mert fagyasztott állapotában is megőrzi az aromáját és a színét, így a cukrászdák, ha a fogyasztók igénylik, egész évben árusítani tudják. A cukrászda kínálatában több olyan torta is szerepel, amely elnyerte a rangos elismerést, köztük természetesen a veszprémi műhely kreációja, a szabolcsi almás máktorta is folyamatosan kapható.

Az ügyvezető kitért arra is, a cukrászda életében fontos az államalapítás ünnepe, nemcsak azért, mert Budapestre szállítanak a nyertes tortából, hanem mert olyan marcipánkülönlegességek is készülnek ilyenkor a műhelyükben, mint a Szent Istvánt ábrázoló mellszobor, a koronák vagy éppen a marcipánkenyér.

A cukrászmester Magyarország cukormentes tortájáról elmondta, a Kicsi gesztenye nevű sütemény ízvilágát a gesztenye alapozza meg, amelyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós tesz teljessé.

A veszprémi cukrászdában a hosszú hétvégén csaknem tíz­ezer szelet készült a nyertes tortából: ebből hatezret Budapestre szállítottak, további közel négyezer szeletet helyi üzleteikben árusítanak vasárnaptól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában