csúcstriatlon Ausztriában

2019.08.31. 16:00

Tripla vasember lett a várpalotai cukrász

Tripla vasember címet szerzett az ausztriai Rogner Bad Blumauban rendezett viadalon Kóti László.

Szabó Péter Dániel

Több mint félezer kilométert teljesített bringával a legutóbbi versenyén Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A civilben egy várpalotai cukrászda vezetőjeként dolgozó sportoló 59 óra 45 perc alatt teljesítette a 11 400 méter úszásból, 540 kilométer kerékpározásból és 126,6 kilométer futásból álló távot.

Több mint félezer kilométert teljesített bringával a legutóbbi versenyén Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Kóti László életének gyermekkora óta szerves része a sport, mellyel komolyabban 1992-ben kezdett el foglalkozni. Az évek múltával a testmozgás iránti szenvedélye is nőtt. Ekkor hallott először az ironmanről. A hangzatos elnevezésű csúcstriatlonban úszni, kerékpározni és futni kell a megmérettetésre vállalkozóknak.

– Egy ironman versenyen 3,8 kilométert kell úszni, majd 180 kilométert kerékpározni, a próba pedig egy maratonfutással zárul, ami több mint 42 kilométer. Számomra csodaszámba ment, amikor először teljesíteni tudtam egy ilyen versenyt. Megfertőződtem, azt követően csak a triatlon érdekelt. Függővé tett a sport – mondja nevetve Kóti László, aki mára maga sem tudja, hogy hány versenyt teljesített, ám a triatlon csúcsát jelentő ironman célba érkezéseket számon tartja. E szerint a tavalyi dupla és az idei Rogner Bad Blumauban rendezett tripla ironman teljesítésével eddig 19-szeres ironmannek, azaz vasembernek vallhatja magát. Noha a szép eredmények büszkeséggel töltik el, Kóti László mindig visszafogottan beszél sikereiről.

– Még július közepén rendezték Ausztriában a tripla ironman viadalt, ahol mindennek a háromszorosát kellett teljesítenem, azaz 11 400 métert kellett úsznom, 540 kilométert kerékpároztam, a végén pedig három maratont, azaz 126,6 kilométert futottam le – mesél a leírva is félelmetesnek tűnő távokról a sportoló.

Megfertőzte a triatlon Kóti Lászlót, függővé tette a sport Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Hatvan óra volt a szintidő, melyet Kóti László 59 óra 45 perc alatt teljesített. Azt mondja, a kihívás alatt az alváshiány volt az, ami a legkomolyabb megterhelést je­lentette a szervezetének. A tripla ironman nehézségét jól mutatja, hogy amíg egy normál versenyen akár ezren is indulnak, addig a megmérettetés nemzetközi tripla változatában csupán 18 sportember merte vállalni az emberpróbáló csúcstriatlont.

Itt mindenki győztes, aki célba ér, jegyzi meg Kóti László, aki szerint azonban az ilyen jellegű versenyek legfontosabb része mindig a felkészülés, az odáig vezető út. – Legyen szó akár félmaratonról vagy triatlonversenyről, minden esetben kellő alázatot, tiszteletet és nagy felkészültséget igényel egy-egy ilyen kihívás teljesítése, ezért minden sportolót, legyen szó amatőrről vagy profiról, megillet a dicséret és az elismerés – zárja a beszélgetést a sportoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában