Az éves munka eredménye

2019.09.10. 07:00

A szürettel a szőlőt és a bort ünneplik Badacsonytomajon ötvenöt éve

A szőlő és bor legnagyobb ünnepén, a hagyományos Badacsonyi szüreten a felvonulásra megkegyelmezett az időjárás a több száz résztvevőnek.

Tóth B. Zsuzsa

. A menetben felvonulók borral és pogácsával kínáltak mindenkit Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A hétvégi eseményre, az 55. Badacsonyi szüretre megtelt a város, több ezren voltak kíváncsiak a vasárnap délelőtti vidám, színes menetre és az azt követő ünnepségre.

A mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes tagjai is részt vettek a szüreti felvonuláson Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott, hogy a Badacsonyi szüret nyitánya egy újabb évszaknak, rendezvénysorozatnak. – Az elmúlt években sokat dolgoztak azon az itteniek és környékbeliek, hogy ne csak szezonális legyen a Balaton, hanem nyíljon ki egész évben. Jó úton járunk, a Balaton egész évben sok színvonalas programot kínál az idelátogatóknak. Ez nem lenne lehetséges a jó badacsonyi borok nélkül. Egyre többen élnek a borból, ez bizonyítja, hogy kiváló borok készülnek itt. Remélem, hamarosan a világ is megismeri a kiváló magyar borokat – mondta Fenyvesi Zoltán.

Krisztin N. László polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy évről évre sokan ellátogatnak az eseményre. – Vannak, akik minden évben visszatérő vendégek és már ilyenkor lefoglalják a szállásukat a következő évi Badacsonyi szüretre. Ez azt jelenti, hogy jól érzik magukat velünk itt, Badacsonytomajon, a településen, amely immár tizenöt esztendeje város. Egész éves munkánk eredményét ünnepeljük most, innentől kezdve a gazdák szakértelmén múlik, hogy a szőlőből milyen bor készül. Tisztelet és köszönet illeti őket – mondta Krisztin N. László a rendezvénysátorban, majd a testvértelepülések polgármesterei üdvözöltek mindenkit, végül szüreti gálaműsor szerepelt a programban és Márió harmonikázott.

A délelőtti felvonulás előtt a Szent Imre Római Katolikus Templomnál Földi István esperes, plébános megáldotta a szőlőharangot, a menetben vonultak a táncosok, testvértelepülési küldöttségek, borlovagok, gyerekek, zászlóforgatók, gólyalábasok, borászatok képviselői, zenészek. Játszott a Brassdance együttes és a Donga játékpark várta a gyerekeket.

A menetben felvonulók borral és pogácsával kínáltak mindenkit Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Badacsony Parkban pénteken fellépett Havasi Gábor, majd a rendezvénysátorban Vastag Csaba adott kis zenekaros koncertet a Hello Kids előtt. Szombaton a Fanyűvő játékpark várta a gyerekeket, Sajcz Gábor harmonikázott, Hertelendy Attila és Debrei Zsuzsanna operettslágerekkel érkezett, később koncertet adott az Alma együttes és ropta az Ezüst Kűkapu táncegyüttes. Az ünnepélyes megnyitón a polgármester arról beszélt, hogy egy felmérés szerint a város egyetlen kitörési pontja a külső szemlélők szerint a turizmus. – Mindent megteszünk az idelátogató turisták kiszolgálásáért élményekkel, fejlesztésekkel. Programokat szervezünk, többségük a szőlőhöz, borhoz kötődik Pünkösdtől, a szőlő virágzás ünnepétől a szüretig. Utóbbi lényege ma is az, hogy a szőlőművelő ember egész éves munkája eredményét éli meg ilyenkor, ez az egyik legnagyobb ünnep.

De a szüret nem csak munka, hanem a találkozások ideje is, és ez nagyon fontos, mert boldogságunkat csak társainkkal élhetjük meg – mondta a polgármester. Végül bál várta a vendégeket a Cabo Wabo Party Banddel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában