Hogyan hackelheted meg a tested

2019.09.25. 07:00

Hatékonyan befolyásolhatjuk az agyműködésünket a kedvezőbb életminőségért

Már hazánkban is találkozhatunk a biohacking kifejezéssel. Vajon tudják-e a kedves olvasók, hogy a rejtélyes kifejezés mögött nem mást, mint a testi és szellemi képességeink eddig ismeretlen mértékű kibontakoztatását kell értenünk? A folyamat gyakorlói, a biohackerek szerint hatására az emberi élettartam kitolódik, korábban sosem tapasztalt életminőség érhető el.

Borsos Renáta

A biohackerek tulajdonképpen saját testük biológiájába avatkoznak bele azért, hogy az még hatékonyabban működjön. A vágy az emberben, hogy testének működését kedvezően befolyásolja, az ősidőktől fogva él. A cél természetesen a betegségek elkerülése, a halál időpontjának késleltetése. Erre a technikai fejlődéssel és az igények növekedésével ma már sok módszer áll rendelkezésre.

A biohacking nem más, mint ennek hatványra emelése: hívei olyan módszerekkel kísérleteznek, amelyek eddig nem ismert távlatokat nyitnak, ledöntve a test korlátait.

Rácz András elkötelezett biohacker, életminősége javítására lelkesen alkalmazta az alváshackinget
Fotó: Archív

Mi mindent lehet a test működésében befolyásolni? Hogy történik ez a gyakorlatban? Az agyműködés azon részeit, amelyekről eddig azt hihettük, nincs irányításunk fölöttük, hatékonyan lehet befolyásolni. Ilyen az úgynevezett neuro­feed­back technológia, amelynek használatával pontos képet kaphatunk agyhullámaink alakulásáról. A technika megfelelő elsajátítása által a lelki nyugalom elérésétől az eredményes fogyókúráig bezárólag sok mindent megvalósíthatunk.

Az agyhullámok folyamatosan változnak, így például alvás, sport vagy szex közben is más-más hullámokat produkálunk, de akkor is, ha épp stresszesnek vagy depressziósnak érezzük magunkat. Otthonra is beszerezhető az a fejre tehető elektromos készülék, amely számítógéphez kötött kis tappancsok segítségével követi a hullámokat. Mintázatuk megismerése segít, hogy minél nagyobb mértékben uraljuk érzelmeinket, és elérjük akár a meditációhoz szükséges mértékű ellazulást is.

Egyre több a lelkes amatőr, aki átlagemberként igyekszik meghackelni önmagát – mondja Rácz András elkötelezett biohacker.

Korábban pánikbetegséggel küzdött, mely addig fokozódott nála, hogy egy teljes hétig képtelen volt elaludni. Ekkor szokatlan módszerek után kutatott, és az alvásritmusa és az életminősége javítására lelkesen alkalmazta az alváshackinget (sleephacking).

Elmondása szerint létezik egy, az átlagember számára elérhető vörös fényt kibocsátó készülék is, úgynevezett mitocharger, melynek használata úgy növeli meg az energiaszintünket, hogy közvetlenül hat azokra a sejtalkotó részecskékre, amelyek a testünk energiaellátásáért felelősek.

A biohacker szerint: ,,Olyan, mintha az agyunkat vezeték nélküli töltőre tennénk.” Megemlítette, létezik még az úgynevezett hideg szauna is, mely kifejezés alatt egy hideg akkus mellény használatát kell érteni. A mellény viselése során 200 fokos nitrogén extrém alacsony testhőmérsékletet biztosít úgy, hogy nem is fázik közben az egyén. Az így lehűtött szervezet több hőt termel, ami óriási mértékű zsírégetéshez vezet, így elképesztően hatékony fogyókúrás módszer.

Egy másik extrém eljárás a hipoxiás légzőmaszk használata. Az általa történő oxigénmegvonás szintén testünk rejtett képességeit aktiválja. A test – akárcsak egy magaslati hegymászás során – magasabb fokozatú oxigénfelvételre kapcsol, felturbózva a keringést, az agyi funkciók működését vagy épp a szexuális teljesítményt. Ezen extrém módszereken túl a biohacker javasolt néhány otthoni biohacktrükköt a jobb életminőségért.

– Kiránduljunk sokat víz­eséshez, patakhoz, folyóhoz! Itt negatív ionokban gazdag a levegő, ami képes arra, hogy semlegesítse a minket körülvevő baktériumokat és vírusokat. Viseljünk kék fényt szűrő szemüveget munka közben! Kevesen tudják, hogy az ember belső órája a színhőmérséklet alapján működik, és a minket körülvevő monitorok kék fénye rontja a pihentető alvás esélyét.

Zuhanyozzunk hideg vízzel a reggeli kávézás helyett! A víz nemcsak élénkíti a keringést, de egészséges stresszhormonokkal is ellát, amelyek koffein nélkül pörgetnek fel – tanácsolta Rácz András.

Aki pedig első kézből szeretne hallani a biohacking módszereiről, orvosok vélemé­nyéről, gyakorló hackerek tapasztalatairól, az a fővárosban október 5-én az első magyar ketofest- és biohacking-konferencián megteheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában