terv szerint halad a felújítás

2019.10.12. 14:00

Új egyenruhát kapott a veterán veszprémi helikopter (videó)

Egyre csinosabb a dózsavárosi telephelyen nyugdíjas éveit töltő légi jármű: elkészült a festése és felkerült rá az oldalszám is – keresett meg minket a hírrel Ürmös István.

Sövényházi János

Fotó: Ürmös István

Mint korábban megírtuk, a veszprémi vállalkozó egy, a Dunántúlon egyedülálló interaktív repüléstechnikai múzeumot szeretne berendezni a Dózsavárosban található területen, melynek egyik attrakciója lenne a legendás múltú helikopter.

A Mi-8P meglehetősen kalandos úton és eléggé viharvert állapotban került Istvánhoz, aki szinte azonnal megkezdte a helikopter felújítását. Szeptember utolsó hétvégéjén a festésre is sor került, köszönhetően egy magyarországi üzlethálózattal is rendelkező, német tulajdonú festékgyár támogatásának. Az ő alkalmazástechnikai szakemberük, Kollár Hun Péter végezte a helikopter festését, amint a képeken és a videón is látható, professzionális szórástechnikával és speciális anyagokkal. Mivel a helikopter az udvarról nem mozdítható, az összes munkát kültéri helyszínen kellett elvégeznie, a Mi-8P mintázatát pedig egy eredeti, színes fotó alapján rekonstruálta.

Egy héttel később került sor a feliratok és az oldalszám festésére – ehhez egy másik, szintén profi szakember nyújtott segítséget. Pach József 25 évig dolgozott az azóta megszűnt Pest Vidéki Gépgyárban (ahol egykor repülőgépeket is javítottak), majd 16 évet töltött a Magyar Honvédség légijármű-javító üzemében. Negyvenéves munkatapasztalattal a háta mögött a mai napig vállalja muzeális gépek festését, így érkezett Veszprémbe is, hogy felfesse a helikopterre a legendás 730-as oldalszámot.

A munkában Szőr István segített neki, akinek szintén repülős múltja van, hiszen egykor fedélzeti rádiósként teljesített szolgálatot.

Időközben elkészült a leendő múzeum egy másik fontos relikviája, az UAZ is, amely annak idején a légierő deszantosait szállította.

Fotó: Ürmös István

Úgy tűnik, egyelőre minden Ürmös István tervei szerint halad, így joggal bízhat benne, hogy tavasszal megnyitja kapuit az általa megálmodott repüléstechnikai múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában