kiadvány

2019.11.25. 07:00

Könyv az emlékműállítás előzményeiről Zircen

Lassan egy éve, hogy a Zirci Országzászló Alapítvány felavatta Fekete István emlékművét Zircen. Most egy kiadványba foglalták össze a szoborállítás történetét.

Kelemen Gábor

Hermann István pápai könyvtárigazgató mutatta be a könyvet

Fotó: Kelemen Gábor

Az ünnepség koszorúzással vette kezdetét a Fekete István-emlékműnél, ahol a Zirci Országzászló Alapítvány részéről Egervölgyi Dezső kulturális felelős köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 7. B osztálya elénekelte a Vuk-indulót. A könyv bemutatójára a városházán került sor.

Ottó Péter polgármester méltatta a Zirci Országzászló Alapítvány munkásságát, amely egy nagyszerű alkotófolyamatot örökített meg a kiadványában, s az emlékmű létrehozása mellett méltó módon könyv formájában is megemlékezik Fekete Istvánról, a 20. századi magyar irodalom kiemelkedő írójáról. Köszönetét fejezte ki ezért az alapítványnak, minden közreműködőnek és a vendégeknek, akik elfogadták a meghívást a könyvbemutatóra. A nagyszámú közönség láttán örömét fejezte ki, hogy mai világunkban is van igény a könyvre.

A kötetet dr. Hermann István, a Pápai Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója mutatta be. Felsorolta, hogy mennyi munkával jár egy emlékmű létrehozása: a kiadvány elmeséli az engedélyeztetési folyamatot, a forrás előteremtését, az ipari előállítás körülményeit, a szállítást, az avatóünnepség megszervezését. A munkálatok minden fázisát fotókkal dokumentálták és valamennyi támogatójuk nevét feltüntették.

Hermann István pápai könyvtárigazgató mutatta be a könyvet
Fotó: Kelemen Gábor

Bodó Imre, a dombóvári Fekete István Múzeum igazgatója szerint kevés Fekete István-emlékhely van az országban, ahol ilyen rangos kiadvány áll az odalátogatók rendelkezésére.

Horváth Tibor, az ajkai székhelyű Fekete István Irodalmi Társaság országos elnöke hangsúlyozta, hogy csak egyetemes emberség, egyetemes elfogadás, egyetemes természetszeretet van, így Fekete Istvánnak is annyi köze van Zirchez, mint bármely magyar városnak. A könyvet átgondolt, igényes munkának nevezte, amely egyesíti magában a dokumentációt a gondolatisággal. Az pedig, hogy a Zirci Országzászló Alapítvány az emlékmű és a könyv által elősegíti ifjúságunk lelki épülését, a legnemesebb eszmék közé tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában