A csillagászatot ünnepli

2019.12.31. 07:00

Három megyebeli város pályázhat a következő Űrbatyu projektre

A Bakonyi Csillagászati Egyesület (BCSE) január 6-án reggel indítja el közösségi oldalán azt a szavazást, melynek keretein belül a nagyközönség kiválaszthatja, hogy melyik városból induljon az Űr­batyu II.

Tóth B. Zsuzsa

Az ajkai egyesület első Űrbatyu projektjének köszönhetően érdekes légi felvételek készültek a Balaton-felvidékről is. A képen a Balaton látható 26 532 méterről

Forrás: Egyesület

A szavazók három város közül választhatnak: voksolhatnak Tapolcára, Pápára, Várpalotára úgy, hogy a bejegyzésben mindhárom városhoz rendelnek egy hangulatjelet. A szavazás február 6-án éjfélkor ér véget. Az a város nyer, amelyik több hangulatjelet gyűjt a szavazás időszaka alatt. Csak az eredeti bejegyzésre leadott szavazatokat fogadják el – tudtuk meg a klub elnökétől, Ivanics Ferenctől.

– Az Űrbatyu II-t 2020. május 2-án, a csillagászat napján indítjuk útjára egy nyilvános rendezvény keretein belül a nyertes városból. A település iskoláiban tanulóknak külön pályázatot írunk ki, a pályázat nyertesei velünk együtt indíthatják majd el az Űrbatyu II-t a világűr határvidéke felé. A nyertes város vezetését és iskoláit meghívjuk a felbocsátási ünnepségre. A szavazás megosztói közül sorsolás útján kiválasztunk egy szerencsést, aki szintén velünk tarthat az indításnál.

Akik emellett kedvelik a BCSE közösségi oldalát, és a kedvelők száma eléri a háromezret, külön nyereményjáték során meteoritmintát nyerhetnek – mondta az elnök. Hozzátette, hogy az Űrbatyu II. az első küldetéshez képest egy kiterjesztett, magasabb célokat kitűző projekt. Az első Űrbatyut Ajkáról indították, a második küldetésébe, annak élményébe és izgalmaiba szeretnék azokat a városokat is bekapcsolni, amelyekkel az elmúlt években sikerült valamilyen kapcsolatot kialakítaniuk.

Az ajkai egyesület első Űrbatyu projektjének köszönhetően érdekes légi felvételek készültek a Balaton-felvidékről is. A képen a Balaton látható 26 532 méterről Fotó: Egyesület

– Ezzel a szavazással szeretnénk lehetőséget biztosítani számukra, hogy eldönthessék, a következő, világűr peremére küldött szondánk az ő településükről induljon-e útnak. Új, a korábbinál nagyobb felbontású kamerákkal, fejlettebb nyomkövető rendszerrel, jobb GPS-szel látjuk el az Űrbatyu II-t. Harmincezer méter fölé tervezzük küldeni, ezzel meghaladjuk az előző szondánk 26 532 méteres maximális magasságát. A starthelyül szolgáló városról bámulatos fotókat készít majd az emelkedő szonda. A küldetés alatt keletkezett anyagokat a nyertes város rendelkezésére bocsátjuk – tette hozzá Ivanics Ferenc.

Az egyesület további támogatókat vár a világűr peremét megcélzó küldetéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában