Vörös és fehér sok fűszerrel

2019.12.23. 16:00

Megtelt forraltbor-főző versenyzőkkel és érdeklődőkkel a tapolcai Fő tér

A hagyományos adventi forraltbor-főző versenyen idén a Hivatal csapata remekelt. A nevezők fehér- és vörösborokat forraltak, némelyek különleges fűszert is használtak, de az együttlét öröme volt a legfontosabb.

Tóth B. Zsuzsa

A Buszos srácok és a Csajok csapat első ízben vett részt tapolcai főzőversenyen

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A vasutasok halat is sütöttek az olaszrizling mellé, a Tapol­ca és Környéke Autista Gyerekekért Egyesület első ízben vett részt a versenyen. A fehérborból nem sajnálták a gyümölcsöt, és zsíros kenyeret kínáltak min­denkinek.

A NaranCsapat Csali-féle krokodilbort és a Horváth pince nagy burgundiját hozta a versenyre, s mézeskalácsfűszert is használt. Az ERT autósportosok eperrel spékelték meg a cáki vörösbort, a Mókus őrs ezúttal is vörös borból főzött, halápi zweigeltből, titkos fűszerezéssel, pomelóval ízesítve. A Léhűtők mézzel ízesítették a halápi otellót, a Barlangászok a fehérbort saját termésből merítették, csillagánizzsal ízesítve. A Tanúhegyek Egyesület csapatmunkában forralta a bort, a klasszikus recept szerint, figyelve az arányokra.

A Buszos srácok és feleségeik először mérettek meg, de terveik szerint eztán nem hiányoznak majd, még a nyári pörköltfőző versenyről sem. A forraltbor-készítés pedig szintén szerepel a naptárban, annál is inkább, hiszen szinte mindannyian borászkodnak.

A Buszos srácok és a Csajok csapat első ízben vett részt tapolcai főzőversenyen
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Leendő Óriásokért Egyesület terülj asztalkámmal készült: sült májast kentek a kenyérre, házi sütiket vonultattak fel. Az Egységben Tapolczáért csapat teát is főzött, a borba pedig egy kis pálinkát is löttyintett. A Batsányi táncegyüttes a Varga pincészettől kapott támogatói borból főzött teával és csillag­ánizzsal fűszerezve.

A Hivatal a Varga pincészet zweigelt borával érkezett, almát, narancsot, vaníliát és klasszikus fűszereket tett a félédes borba, kevés cukorral és esküdve a titokra. Aszerint ha jó minőségű a bor, akkor nem lehet elrontani a forralt bort. Fehér- és vörösborból keverve főztek, és mézzel ízesítettek a méhészek, akik idén kapcsolódtak be a főzőversenyek sorába.

Az eseményt színesítette műsorával a Bárdos-iskola Kazinczy tagintézménye diákjainak lucázása, az Életlehetőség Szociális Nappali Intézmény fiataljainak karácsonyi összeállítása és a Szász Márton iskola diákjai, valamint a Batsányi Táncegyüttes tánca, amelyet a Góbé együttes kísért a fényjáték mellett. A gyerekeket a Fanyűvő játékpark várta izgalmas fajátékaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában