kézzel készített ünnepi díszek

2019.12.02. 17:30

Méhviasz gyertyás advent – A dudari iparművésszel beszélgettünk

Ha szeretnénk biztos lenni abban, hogy otthonunkban nem a kémiai vegyszereket lélegezzük be gyertyagyújtáskor, akkor próbáljuk ki a természetes, száz százalékban méhviaszból készített gyertyákat, javasolja Pappné Rácz Ildikó – Csutkailda – csuhéfonó népi iparművész.

Müller Anikó Hanga

A mézszínű- és illatú méhviasz gyertyák megnyugtatnak

Fotó: Müller Anikó Hanga

Családjukban minden évben van egy kedvenc adventi koszorú, az idén a méhviaszos hópelyhes gömbös.

– Véletlenül fedeztem fel a méhviasz varázslatos, rejtelmes világát, azóta szívesen öntök ebből a csodás anyagból gyertyákat. Hétköznapi módon kezdődött, mielőtt elkezdtem csuhézni, meggyújtottam egy-egy méhviasz gyertyát, mert nagyon finom illata volt. Ahogy napról-napra ismételtem, elkezdtem megérezni a nyár, a napsugarak melegét, a méhek szorgalmát. Érdekelt a téma, a méhek tökéletesen felépített társadalmának rejtélye, csodás világa, utána olvastam, megértettem ennek mély filozófiai jelentését.

Sokkal több ez annál, amit fizikai síkon látunk. A méhtársadalom felépítése, működése bámulatos, olyanfajta közösség, ami nagyon különleges. Megérintett ennek mélysége, mondta Ildikó. Talán ez vonzotta be életébe a méhviaszos gyertyaöntést.

A mézszínű- és illatú méhviasz gyertyák megnyugtatnak
Fotó: Müller Anikó Hanga

Elmondta, azért is ajánlja ezeket a gyertyákat az adventi koszorúkba is, mert a színes paraffingyertyák – amelyek anyagát túlnyomórészt kőolajszármazékokból nyerik – olyan anyagokat bocsájtanak ki, melyek nem tesznek jót szervezetünknek. Ráadásul a mécsesek egy része cink és ólom tartalmú tégelyekben kerülnek forgalomba, melyeket sok országban már betiltottak. Tudósok kutatásai igazolták, mindannyiszor, ha elégetünk egy paraffingyertyát, toxikus vegyi anyagok kerülnek a lakás levegőjébe.

A méhviasz a legrégebben használt gyertya alapanyag, sokáig ég, mézszínű és illatú, kellemes meleg fénye van. Negatív ionokat bocsát a levegőbe, ami nyugtató hatású. A felső légúti megbetegedések tüneteit is csökkenti, fertőtlenítő, csíraölő hatásának köszönhetően.

Az idei kedvenc adventi koszorú a méhviaszos hópelyhes gömbös Fotó: Müller Anikó Hanga

Mivel természetes anyag, nem esik át kémiai kezelésen. Megköti a levegőben lévő port, az égés során kis propolisz is képződik, mely jótékony hatással van a tüdőre. Egyszóval a méhviasz gyertyaégetés abszolút pozitív folyamatokat indít el az emberben.

– A méhviasz gyertyakészítés véletlenül jött az életembe, hálás vagyok ezért, mert fizikai, lelki, szellemi síkon is elindított bennem dolgokat és vallom, hat, de nemcsak rám, mindenkire, akit vonz a méhviasz gyertya varázsa, mondja Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában