extrém körülmények svédországban

2019.12.03. 11:00

Ultravilágbajnok lett a szentgáli spartanos

A versenyt jócskán megnehezítették a zord, télies időjárási körülmények: a mínusz 10 fok körüli hideg, a jeges terep, a helyenként 25-30 centis hó, a lefagyott és a sötétség miatt fényrudakkal és reflektorokkal kivilágított akadályok, mivel ebben az időszakban csupán hét és fél órán át van világos a svéd településen.

Molnár Sándor

Fotó: photos.spartan.com

A Skandináv-hegységben található mintegy háromezer lakosú Are adott otthont november második hétvégéjén a Spartan ultra-világbajnokságnak. A település fő nevezetessége a világversenyek helyszínéül is szolgáló legendás síközpont, ahol a spartanosok tették próbára ügyességüket, kitartásukat és akaraterejüket. A versenyre 30 országból érkeztek résztvevők, akiknek 24 órán belül kellett minél több kört teljesíteniük egy nyolc kilométer hosszú pályán. A zord körülmények ellenére nagyszerű Veszprém megyei siker is született a világversenyen, hiszen az Age Group kategóriában induló Fehér Richárd megnyerte a 30-34 éves férfiak küzdelmét.

Fehér Ricsi a nehéz körülmények ellenére korosztályában mindenkit maga mögé utasított Fotó: photos.spartan.com

– A verseny előtt két nappal érkeztem meg Svédországba. Jó volt előtte egy kis kikapcsolódás, akklimatizáció, mivel Aréban megközelítőleg 10-15 centiméteres hó, valamint mínusz hat fok fogadott – meséli Fehér Ricsi. Elmondja azt is, hogy a többi Spartan-eseménnyel ellentétben az ultra-vb egy körverseny. Az indulók egy nyolc kilométer hosszú, nagyobb részt sík pályán futottak, amelynek volt egy olyan része is, ahol mintegy 600 méteres szintkülönbséget kellett leküzdeniük. Minden körben 25 akadály várt az indulókra, amelyek között voltak kötelezők (cipelős, szögesdrót, palánkok stb.), és volt hat nem kötelező akadály is. Viszont, ha valaki nem teljesített egy-egy akadályt, akkor 30 négyütemű fekvőtámasz vagy egyéb büntetés várt rá.

– A verseny minden másodpercét élveztem, így sikerült a 24 órából 23 óra 57 percet és 104 kilométert megtennem. Sokan megkérdezték, hogy hány kört fogok teljesíteni, de nem lehet két versenyt összehasonlítani, hiszen különböző földrészeken rendezik meg azokat, és mások a körülmények. Tavaly Izlandon nyolc kört teljesítettem, itt, Svédországban pedig 13-at. Nem volt egyszerű ez sem, mivel az ember azt hinné, hogy a harmadik kör után már rutinból megy. Hát nem, mert az időjárás és a többi versenyző folyamatosan változtatta a pálya felszínét, így állandó odafigyelést és koncentrációt igényelt minden kör. A 10. körömön éreztem a fáradtságot, de hamar átlendültem rajta, mivel hajtott a siker előre, valamint ez után derült ki, hogy kit, milyen fából faragtak. A verseny folyamán 13 kört sikerült teljesítenem, ezzel az eredménnyel az Age Group osztályban induló versenyzők közül a kategória legjobbjaként, valamint összesített eredményben abszolút elsőként végeztem az ultra-világbajnokságon – foglalta össze a különleges verseny tapasztalatait Fehér Richárd, aki már nagyon várja a jövő évi küzdelmeket és az új kihívásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában