szépséges gyertyák

2019.12.01. 11:00

Viasszal varázsol a pápai anyuka

A Viaszvarázs gyertyaműhely harmadik éve kínálja a folyamatosan tökéletesített, különféle formájú, méretű és színű, kézzel faragott díszgyertyáit és kiegészítő termékeit.

Laskovics Márió

Feketéné Gergely Györgyi a bölcsődei kisgyermeknevelő pályát hátrahagyva 2015 óta foglalkozik a kézműves gyertyakészítéssel, -faragással. A háromgyermekes családanya harmadik éve egyéni vállalkozóként, Viaszvarázs gyertyaműhely néven saját kezűleg készíti gyertyáit. A pápai otthonuk pincéjében ízlésesen és szakszerűen kialakított műhelyben vezetett be kézműves mesterségébe, a gyertyaöntés és -díszítés rejtelmeibe.

Mint felidézte, Bács-Kiskun megyéből települt át a család, és négy éve, kislánya érkezésekor találták ki férjével az egyedi, Magyarországon még nem olyan elterjedt, otthon, a gyermeknevelés mellett végezhető tevékenységet. Kezdetben külföldről, interneten keresztül szerezte be az ismereteket a gyertyafaragásról, az alapanyagokról. Egy évébe és rengeteg kísérletezésbe került a 19. századi Németországból eredő mesterség elsajátítása, amit hazánkban mindössze néhányan űznek.

– Gyertyáim nem az általános, hobbiboltokban is beszerezhető paraffinból készülnek. Ezek egyszerűen nem alkalmasak faragott gyertya készítésére. Ezért kezdetben az egyik legnagyobb kihívást a megfelelő alapanyagok felkutatása és beszerzése jelentette. Meg kellett találnom az egymással jól együttműködő anyagokat ahhoz, hogy a paraffin képlékeny maradjon, faragni lehessen, ne törjön, ne váljanak szét a rétegek, a színek élénkek legyenek, és még sorolhatnám a kritériumokat. Sok utánajárás és rengeteg éjszakai gyakorlás van ebben. Füzetben jegyeztem le a bevált recepteket, a színmártások sorrendjét – magyarázta el a tapasztalatszerzés nehézségei kapcsán.

Györgyi reprodukálható­vá álmodott gyertyáira a letisztult fehér külső jellemző, egyébként kérésre készít például feliratokkal egyedivé tett darabokat is, főként az ünnepekre, halottak napjára, adventre, karácsonyra, esküvőkre, illetve születés- és névnapokra, évfordulókra. A tudatosan felépített márkának köszönhetően folyamatosan ér­keznek hozzá a megrendelések, nemcsak az ország minden részéről, de külföldről is. Az októberi-decemberi időszakban megesik, hogy körmére ég a munka a fokozott rendelések teljesítése miatt. Ekkor bizony elkel néhány extra segítő kéz, és a család apraja-nagyja a műhelyben tüsténkedik.

– A munka az alaptestek öntésével kezdődik. A felmelegített viaszt fém-, műanyag- és szilikonformákba öntöm, amibe már belefűztem a kanócot. Annak érdekében, hogy a gyertya megfelelően kemény, formatartó legyen, a paraffinhoz sztearinsavat adagolok. A formákba öntött viasz teljes megszilárdulásához mintegy fél nap szükséges. Ezután következik az alkotás első igazi lépése, a mártás, ami a legidőigényesebb folyamat. Az elkészített alapformákat különféle színű viaszba mártom, vízben hűtöm, majd újra mártom. Így építek egy-egy alaptestre harminc-harmincöt réteget. A mártást a faragás követi. Ilyenkor válnak láthatóvá a mártás során a gyertya belsejébe zárt színek. Ekkor még késsel és kézzel szabadon alakítható a félkemény, meleg anyag. Meglepő lehet, de a faragás (természetesen rutinnal végezve) csupán pár perc a teljes folyamat során. A levágott gyertyavégeket színek szerint csoportosítva gyűjtöm, majd összeolvasztva hasznosítom újra például mécsestartóként. Az elkészült gyertyát hűtővízbe teszem, majd felakasztom száradni. Végül lakkréteggel látom el, ami csillogó porcelánhatást kölcsönöz neki. A kész termékek egy nap elteltével csomagolhatók, szállíthatók – avatott be a gyertyakészítés folyamatába.

A vállalkozást (és a műhelyt) a kezdetektől tudatosan, férje segítségével építette fel saját márkatervezéssel, logóval, internetes marketinggel, profi termékfotókkal. Az elnevezett, termékcsaládba ren­dezett, különböző méretű és formájú gyertyák, valamint különféle színű viasz mécses- tartók, kerámia gyertyaalátétek, alapanyagok értékesítését saját webáruházában végzi. Termékei mára megtalálhatók a helyi népművészeti boltban, sőt az Esterházy-kastélyban is. Emellett igyekszik továbbadni tudását, tanfolyamokat, bemutatókat tart iskolákban, rendezvényeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában