ajkai kölcsönzőben jártunk

2020.01.28. 17:30

A farsangi mulatságok elképzelhetetlenek jelmezek nélkül

A farsangi időszak január 6-án, vízkeresztkor kezdődik és a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetével zárul. Ilyenkor, a februári báli időszakban ötletes, kreatív jelmezeket és maszkokat öltenek magukra a gyermekek és felnőttek egyaránt.

Horváth Virág

20200127 Ajka Éden Esküvői Ruhaszalon és Jelmeztár Herbernt Mónika üzletvezető és Viola farsangi jelmezt választ Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A farsangi szokások – többnyire február hónapban – farsang végére, farsang farkára összpontosultak, farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre. Világszerte, így a magyar nyelvterületen is a farsang adott alkalmat a különféle jelmezek, maszkok felöltésére. Megjelenítettek úgynevezett zsánerfigurákat, például cigány asszonyt, ördögöt, kereskedőt, törököt vagy más, ijesztő, csúfnak és szépnek nevezett figurákat.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Herbent Mónikát, az ajkai Éden Esküvői Ruhaszalon és Jelmezkölcsönző vezetőjét kérdeztük, mennyire őrzik a beöltözés hagyományát napjainkban az emberek.

- Meglepő módon a felnőttek között egyre inkább elterjed a beöltözés farsangkor. Mi természetesen felnőtt méretű jelmezekkel is foglalkozunk, férfi-női darabok is megtalálhatók a kínálatunkban, valamint a páros jelmezek is egyre elterjedtebbek. Manapság már a tematikus, beöltözős farsangi bálok is egyre gyakoribbak – tette hozzá az üzletvezető.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Herbent Mónika elmondta, főként a harminc éven felüliek készülnek jelmezes rendezvényekre, de persze a gyermekek az intézményi farsangi ünnepen is „álruhába” bújnak. – Az, hogy a gyermekek milyen jelmezt választanak, nagyban függ attól, hogy mit látnak a televízióban, milyen mesét engednek nézni a szüleik. A lányok a Miraculous című mese szereplőinek, a fiúk akár Star Wars- szereplőnek vagy szuperhősnek akarnak leginkább öltözni. Vannak, akik a Mancsőrjárat karaktereit keresik, de a hagyományos hercegnő- és állatfigurák is nagyon keresettek – tette hozzá.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A negyedik osztályos diákok és az annál idősebbek már akár mozifilmekből is meríthetnek ihletet. Az ajkai üzlet felkészülten várja a farsangra készülőket, hiszen közel ezerféle jelmez közül válogathatnak a gyermekek és felnőttek is. Herbent Mónika szerint a felnőttek sem riadnak meg a teljes alakos beöltözéstől, hiszen a jó minőségű és kidolgozott jelmezeket szívesen veszik fel. – A páros jelmezek közül a Frédi és Vilma jelmezünk is nagyon élethű, nyaklánccal, parókával együtt, komplett szetteket kínálunk. Tavaly a felnőttek között a Minnie egér-jelmez és a gésa is nagyon népszerű volt, ez egyénenként változik.

Herbent Mónika üzletében közel ezer jelmez található
Fotó: Penovác Károly/Napló

Az üzletben azoknak is segítenek ötletekkel, akiknek még nincs konkrét tervük a jelmezt illetően, ilyenkor több karaktert is felpróbálnak általában a vendégek. A szexi, pikáns jelmezek kora lecsengett, Herbent Mónika szerint a visszafogottabb, de kreatív megoldásokat keresik inkább, a fő szempont pedig az egyediség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában