segítünk választani

2020.01.21. 16:00

A tökéletes függöny dekorációs elem, de a helyiség hangulatát is erősen meghatározza

A lakástextilek barátságossá, hangulatossá varázsolják otthonunkat, ezért nagyon fontos megtalálni a megfelelő szín- és mintavilágot. Egy jól kiválasztott, stílusos függöny a helyiség legmeghatározóbb része lehet, ám egy rosszul megválasztott darab könnyen tönkre teheti a harmóniát.

Tóth B. Zsuzsa

A függöny nagyon fontos dekorációs elem az egész lakásban

Forrás: Shutterstock

A függönyök igen fontos dekorációs elemek és alapjaiban meghatározhatják egy helyiség hangulatát. A megfelelő ablakelő kiválasztásánál számos szempont figyelembevételével érdemes döntést hozni, mint például anyag, szín, minta, stílus, fényviszonyok, méret.

Sok berendezési tárgyhoz hasonlóan a függöny is komoly hatással lehet a térérzetünkre. Ha magasítani szeretnénk a szobát, érdemes földig érő textíliát választani. Amennyiben a szoba optikai szélesítése a cél, javasolt minél nagyobb területet lefednünk függönnyel. Az ablak üvegfelületének méretén szintén tudunk egy kicsit csalni. Amennyiben kisebbnek szeretnénk láttatni az ablaküveg felületét, érdemes a felül összeérő függönyt két oldalra kötve felhelyezni.

Ha az ablak alacsony, vagy a magasságához képest túlságosan széles, jó trükk lehet a drapériát jóval a nyílászáró fölé akasztani. Ezáltal nagyobbnak tüntethetjük fel az ablakot. Fontos, hogy a széles ablakokat soha ne díszítsük túl, mert ez könnyen kelthet zsúfolt hatást.

A függönyök színvilágát alapvetően behatárolja a bútorok, burkolatok, és a falak színe, ezért a kérdés leginkább az, hogy mit szeretnénk hangsúlyozni. Egy halványabb színű textília mellett jobban érvényesülhetnek a helyiség színei, míg egy színben erőteljesebb anyag magára vonja a tekinteteket. Ha a helyiségben olyan színek vannak jelen, amelyeket szeretnénk hangsúlyosnak megtartani, akkor érdemesebb egy halvány, világosabb színű függönyt választani.

Ma már számos anyag és minta közül választhatunk, az ízlésünk, az ablak mérete és a helyiség stílusa határozza meg, hogy milyen függönyünk legyen Fotó: Shutterstock

Amennyiben határozott hátteret szeretnénk adni az egyébként könnyed stílusban felöltöztetett térnek, nyugodtan merjünk sötétebb, erőteljesebb színű drapériát választani. A jól megválasztott függöny stílusában is passzol a környezetéhez. Ezt jelentősen meghatározza annak a szobának a funkciója, ahova szánjuk.

Gyerekszobába gyakrabban választhatunk könnyed, akár mintás anyagokat is. Egy klasszikusan berendezett nappali esetében pedig választhatunk akár sötétebb színeket. Manapság egyre népszerűbb a minimalista stílus. Ennek jellemzője az egyszerű formatervezés, a rendezettség és a harmónia. Domináns színei között van például a fekete, a bézs, a fehér, a szürke és az olajzöld. Egy ilyen stílusú helyiségbe leginkább nagyon elegáns, szinte átlátszó függönyt érdemes választani. Hosszúságát tekintve a földig érő függöny arisztokratikus hatást kelthet, míg a többnyire konyhákban megjelenő vitrázsos megoldás kávéházi hangulatot idéz.

Fontos, hogy antik bútorokhoz ne válasszunk modern mintájú függönyt, mert ez éppúgy rombolja az összhatást, mint egy modern berendezésű térben a bársony függöny. Vásárlásnál sokszor központi kérdésként merül fel, hogy mennyi fényt engedjünk be a lakásba a függönyön keresztül.

Míg egy vendégfogadásra szánt nappaliban szükség van a minél nagyobb fényre, addig a hálószobában célszerűbb egy sötétebb szövésű textíliát választani a bensőségesebb hangulat megteremtéséhez. Redőny hiányában még több lehetőségünk van a kísérletezésre, hiszen fényáteresztő és sötétítő függönyt egyaránt választhatunk. Érdemes ez esetben ugyancsak ügyelni a harmóniára: ha az előbbi gazdagon mintázott, az utóbbi legyen jóval egyszerűbb, letisztultabb.

A függöny nagyon fontos dekorációs elem az egész lakásban
Fotó: Shutterstock

Napjainkban a hagyományos textíliák mellett számos más megoldásból választhatunk. Felszerelhetünk például rolós, poliészterből készült függönyöket, amelyek számos színben és különböző méretekben elérhetők. Azok kiváló elemei lehetnek egy letisztult stílusú helyiségnek.

A klasszikus stílus kedvelői számára remek választás lehet a bambuszroló. A modern megoldások szerelmesei akár szalagfüggönyt is használhatnak, hiszen semleges hatása miatt szinte bármilyen helyiségben jól mutat.

Trendek és szabályok ide, vagy oda, a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább tetszetős, stílusához és a környezetéhez leginkább illő textíliát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában