egészség

2020.01.05. 07:00

A zöldségek fogyasztása helyett inkább nassolunk

A magyarok mindössze 37 százaléka fogyaszt naponta friss zöldséget. A pékáruk, a tejtermékek és a húskészítmények viszont sokkal kedveltebbek és gyakoribbak, nem beszélve a különböző nassolnivalókról – derült ki a Bonduelle országos reprezentatív felméréséből.

Napló

A kutatás szerint a hazai lakosság több mint 60 százaléka csak hetente vagy annál is ritkábban fogyaszt friss zöldséget. Ennek egyik oka, hogy sokan kihagyják a tízórait vagy az uzsonnát, pedig ezek az étkezések lehetőséget adhatnának arra, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Ehelyett ráadásul sokszor inkább nassolunk: a megkérdezettek közel negyede fogyaszt mindennap édességet vagy chipset.

A zöldségek tehát nem élveznek elsőbbséget étrendünk összeállításakor, az egészséges finomságokra azonban a bevásárlásnál sem fordítunk különösebben nagy figyelmet. A hazai zöldségvásárlásra leginkább a kényelem jellemző: a válaszadóknak csaknem a fele ott vesz zöldséget, ahol a többi élelmiszert is beszerzi, a zöldségek miatt nem fordít plusz­energiát arra, hogy zöldségesnél vagy a piacon válogasson. Ennek értelmében a friss, konzerv vagy fagyasztott vitamin­forrásokat elsősorban kisebb üzletekben, diszkontokban vagy hipermarketekben vesszük meg.

A kutatás eredményei­ből kiderül, hogy a zöldségeket legtöbben főzve, sütve, párolva vagy savanyúságként viszik be a szervezetükbe, a nyersen bevitt vitaminforrások nagy része a szendvics mellé elfogyasztott paprika-paradicsom-uborka hármasból áll. A főtt zöldségek közül is leginkább a leves­zöldségek, a krumpli és a rengeteg ételhez használt hagyma a népszerű. A válaszadók fele azonban kedvenc ­zöldségeit szezonon kívül is megveszi konzerv vagy fagyasztott formában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában