elfújta a nótájukat

2020.01.04. 07:00

Az első magyar skót dudás látogatott a tapolcai iskolába

A Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Batsányi-tagintézménye meghívását elfogadva az iskolába látogatott Kéri György, az első magyar skót dudás, akit örömmel fogadtak a gyerekek.

Tóth B. Zsuzsa

Az iskolások körében nagy sikert aratott Kéri György, az első magyar skót dudás előadása

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az autentikus skót viseletben fellépő művész szórakoztató stílusban állt a gyerekek elé, zenés előadását ismeretterjesztő elemekkel fűszerezte, interaktív módon. Amint azt az előadó elmondta, a duda mint hangszer már Krisztus előtt 2000 évvel megjelent az ókori Mezopotámiában, onnan terjedt el a világ minden táján.

A középkorban Európában szinte mindenfelé dudáltak, máig élő hagyomány maradt a breton, a galiciai, a magyar és az erdélyi dudás. A skót dudás és hangszere sokkal inkább maga a csaták harci zászlója, egy Jumbo Jet 120 decibeles hangerejével. A dudást öltözékének egyedi különlegessége, a skót duda óriási hangereje és funkciója különbözteti meg például a magyar dudától, amelynek szerepe lekorlátozódott arra, hogy a virtuóz talpalávalót szolgáltatta táncainkhoz.

Az iskolások körében nagy sikert aratott Kéri György, az első magyar skót dudás előadása
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az autentikus hangszeren megszólaló ismert dallamok azonban magukért beszéltek, kifejezetten nagy tetszést váltott ki a diákok körében a Titanic főcímzenéje, amely filmbéli, tehát eredeti változatában is skót dudán szólalt meg. Kéri György érdekes előadása, információi a gyerekek történelmi, néprajzi, zenei ismereteit mélyítették el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában