A hűvösebb helyeken érzi igazán jól magát

2020.01.14. 16:00

Cirmos és cakkos is lehet a ciklámen

Egyik kedvelt téli cserepes virágunk a ciklámen. Fehér, rózsaszín, piros, cirmos és cakkos szélű virágaival visz színt a lakásba.

Tóth B. Zsuzsa

A ciklámen rendkívül sok színben kapható. Télikertben vagy más hűvös helyen érzi magát igazán jól

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ahhoz azonban, hogy a szépségét sokáig megőrizze, gondoskodnunk kell róla. Nem tűri a meleg helyiséget, télen ki kell vinni a szobából. Télikertben vagy más hűvös helyen érzi magát igazán jól, 15 fok körüli hőmérsékleten. Ilyen környezetben kevés öntözést igényel, de arra figyelni kell, hogy a víz ne közvetlenül a növényt, hanem a földjét érje.

A levelek és a bimbók közé víz ne kerüljön, hanem a cserép pereménél közvetlenül a földjét locsoljuk. A sárgult leveleket, az elnyílt virágokat ne késsel vagy ollóval vágjuk le, hanem tőből szakítsuk ki, mert a visszamaradó csonkok könnyen rothadásnak indulnak, és a pusztulás átterjedhet a gumóra is. Elvirágzás után a ciklámennek pihenési időszakra van szüksége. Fokozatosan csökkentsük az öntözések számát és a víz mennyiségét, hogy a levelek mind leszáradjanak.

A ciklámen rendkívül sok színben kapható. Télikertben vagy más hűvös helyen érzi magát igazán jól
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A virág pihenési időszakában hagyni kell leszáradni a leveleket, majd június elején lehet kisebb adagokkal öntözni újra a növényt, napra téve. Ezután világos, de nem túl napos helyre állítjuk, és mérsékelten öntözni kezdjük. Miután megjelentek az első levelei, át kell ültetni és fokozatosan egyre több vizet kaphat. Igényli a tápoldatot. Az átültetéskor az elhalt gyökereket távolítsuk el, és a gumót úgy helyezzük a cserépbe, hogy a felső egyharmada kiálljon a földből. A mély ültetést a növény nem tűri.

A növény nevelése során a betegségek közül a szürkepenész, más szóval a botritisz előfordulásával számolhatunk. A leveleken és a virágbimbókon a tripszek és levéltetvek szívogatása okozhat károsodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában