vizsgaidőszak a Pannon Egyetemen

2020.01.13. 11:00

Hogyan tanulnak és vészelik át a vizsgaidőszakot az egyetemisták?

A Pannon Egyetemen január 27-én ér véget a téli vizsgaidőszak. Hallgatókat kérdeztünk, ki hogyan vészeli át ezt a stresszes, feszült időszakot és hogyan készülnek fel a félévet lezáró megmérettetésre.

Horváth László

Fotó: Illusztráció

Dr. Balogh Ágnes oktatási és akkreditációs ügyekért felelős rektori biztos elmondta a 2019-es tanévet több, mint 1300 alapszakos hallgató kezdte meg, nagy részüknek az idei vizsgaidőszak az első megmérettetése. Az egyetem öt kara közül a Gazdaságtudományi Karon van a legtöbb elsőéves, közel 600 fiatal kezdte meg itt a tanulmányait szeptemberben.

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon három új szakot indítottak, így az itt oktatóknak is sokszor kihívásokkal teli az idei vizsgaidőszak lebonyolítása és összeegyeztetése.

Kollégánk az egyetemen tanuló és vizsgázni készülő hallgatókat kérdezte meg, ők hogyan tanulnak és készülnek az időszakban, hátha el tudunk lesni tőlük néhány hasznos tippet és tanácsot.

Takács Nóra (germanisztika BA) elmondta, ő ilyenkor sem iszik kávét. Ha fáradtnak érzi magát, szőlőcukrot eszik, egyébként bármilyen vizsga is következzen, figyel arra, hogy eleget aludjon, és mindig kipihent legyen.

Gaál Hanna (gazdálkodási menedzsment BA) ilyenkor több kávét iszik, mint általában. Hogy mégse merüljön ki teljesen a vizsgaidőszak végére, ilyenkor minden reggel vitaminokat szed, így ha nem is enne megfelelően napközben, a szervezete nem szenved súlyos hiányt semmiből.

Tót-Kovács Péter (gazdaságinformatika BSc) még decemberben végzett minden vizsgával. Inkább aludt (sokkal) kevesebbet, és ivott több kávét és energiaitalt, miközben folyamatosan zenét hallgatott. Azt mondja, így legalább egy teljes hónapon át töltődhet fel a szorgalmi időszak februári kezdete előtt.

Erdős Júlia (anglisztika BA) dolgozik is az egyetem mellett. Elmondta, meglehetősen fárasztó a párhuzamos elvárásoknak folyamatosan megfelelni, de nem lehetetlen. Nem iszik kávét, azt vallja, a titok az egészséges étrendben rejlik, és abban, hogy nem szabad engedni, hogy a stressz átvegye az uralmat az agyunk felett. Ezért ő reggel és esténként fél órát tölt meditációval, így mindig tiszta fejjel kezdheti a napot és nyugodtan tud aludni.

Erdős Júlia (anglisztika BA)
Fotó: Horváth László/veol.hu

Öreg Csaba (germanisztika BA) ilyenkor nem mozdul ki a lakásból. Csak teljes csendben tud jól tanulni, ezért ilyenkor zenét sem hallgat, a tévé sem mehet a háttérben. Kávét és gyógyteát iszik, utóbbit azért is, mert a vizsgaidőszak elején szedett össze egy komolyabb megfázást.

Jól látszik, hogy mindenki más módszerre esküszik, és más irányból közelíti meg ezt a leterhelő időszakot. Bármelyik utat is válasszák, további sok sikert kívánunk azoknak, akikre még vizsga vár januárban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában