továbbtanulók figyelem!

2020.01.26. 07:00

Miért ideális Veszprém egy egyetemistának?

Hamarosan lezárul a felsőoktatási jelentkezések időszaka. Ha még nem döntötted el hol is szeretnél továbbtanulni, összeszedtünk néhány egyetemen kívüli érvet, hogy Veszprémet válaszd!

Szauer Annamária

Fotó: Archív

Könnyű elérhetőség városon belül és kívül

Veszprémben nincsenek nagy távolságok: rövid időn belül bárhova el tudunk jutni, akár gyalogosan is. Az egyetemistákra ez fokozottan igaz, hiszen a kollégiumok közelében találhatók az egyetem épületei, a megyei és az egyetemi könyvtár valamint a legnépszerűbb kávézók és szórakozóhelyek is.

Minden egy helyen
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Ha pedig kimerészkedünk a városból, vonattal alig 40 perc alatt Székesfehérváron, 1,5 óra alatt Budapesten lehetünk.

Nyugalom és velünk élő történelem

A város Magyarország egyik legkisebb megyeszékhelye, ennek előnyét pedig előszeretettel kiélvezik a helyiek. Ritkán futhatunk bele nagyobb tömegbe, tumultusba. Ha szeretnénk magunkat kicsit közelebb érezni a természethez, elég ha ellátogatunk a Kolostorok és kertekbe vagyis a Veszprémvölgybe. Itt a vízpart és a fölénk magasodó sziklák között sétálhatunk, futhatunk, jógázhatunk vagy csak megpihenhetünk egy kicsit.

Csend és nyugalom
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A város ezeréves története szinte megelevenedik az utcákat járva, a belvárosban több korszak is helyet kap egymás mellett. Ha szeretnénk a régi időkbe repülni elég, ha ellátogatunk a Vár utcában és gyönyörködünk az itt található barokk palotákban. Az időben és térben előre haladva érdemes megnézni a Petőfi Színház vagy a Dimitrov épületét.

Különböző korszakok egy helyen
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Aki a modernebb irányzatokra vágyik ne hagyja ki a központban megtalálható Hangvillát.

Európa közepe

A 2020. őszén kezdő diákok képzési idejük alatt egy igencsak érdekes lehetőség előtt állnak, hiszen 2023-ban egész Európa Veszprémre fog figyelni. A megyeszékhely ugyanis erre az évre nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez az időszak rengeteg programot, sok érdekes és kihagyhatatlan lehetőséget kínál a fiatalok számára.

Nyáron is érdemes itt maradni

Sok tanuló dilemmázik azon, hogy nyáron is a kollégiumban maradjon vagy hazamenjen. Veszprémben érdemes az első lehetőség mellett dönteni. Diákmunka mindig akad, így könnyen összeszedhetjük a bulizásra szánt összeget. A kikapcsolódási lehetőségek közül pedig nagyon nehéz lesz választani: vár minket az Utcazene Fesztivál, A VeszprémFest, a Sörfesztivál és persze a rengeteg Balaton-parti program.

Az Utcazene hangulata utánozhatatlan
Fotó: Horváth László/veol.hu

A Balaton közelsége

Veszprémből mindössze negyedórányi autózással érhetjük el az ország legnagyobb tavát. A fiatalokat nem csak a strandolási lehetőség akad, hanem rengeteg sport-, kulturális és gasztronómiai program közül válogathatnak.

A Balaton minden évszakban lenyűgöző
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Érdemes a tó és környezetének természeti szépségét is megemlíteni, ami a leghúzósabb vizsgaidőszakban is képes lenyugtatni és feltölteni energiával az embert.

Lehetőségek a diploma után

Ha befejezted az egyetemet Veszprémben biztosan nem leszel elveszve. A térségben az országos átlaghoz képest alacsony a munkanélküliség, a cégek pedig folyamatosan keresik a magasabb végzettséggel rendelkező munkavállalókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában