kilépés

2020.02.19. 18:00

Így látja a brexitet két Veszprém megyéből származó fiatal

A huszonkilenc éves Milán 2012. nyarán költözött Veszprémből Londonba, a városban vállalt munkát. Kitti 2014. januárjában hagyta el hazánkat, jelenleg Kingsway-ben, Gloucester külvárosában lakik, könyvelőasszisztensként dogozik és mellette mérlegképes könyvelőnek tanul. Őket kérdeztük a Brexit utáni benyomásokról és tervekről.

Brüsszel, 2020. január 31. Eltávolítják a brit zászlót az Európai Parlament brüsszeli székháza elől a brit kiválás napján, 2020. január 31-én. Közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnik az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban. MTI/AP/Francisco Seco

Fotó: Francisco Seco

Hogyan fogadták a környezetedben lévő magyarok a Brexitet?

M.: – Egy valamit talán meg tudok állapítani: a különböző szektorokban a szakképzett munkaerő hiánya hatalmas gondokat fog okozni. Rengeteg európai költözik haza vagy másik országba. Amennyire én tapasztalom a magyarok nem fogadták aggódva a Brexit hírét. Azok számára akik már évek óta itt élnek, egy 3 perces folyamat volt az ideiglenes vagy végleges letelepedett státusz megigénylése. Ami miatt aggódott mindenki az a font árfolyamának romlása. Sokunknak van Magyarországon érdekeltsége, ezért az, hogy értéktelenedett a brit pénz, érzékenyen érintett mindenkit. Ez egyébként nem csak minket magyarokat érintett kellemetlenül. Legalább 15 különböző országból érkezett kollégám van, szinte minddel beszéltem már erről.

K.: – Szerintem minden európai meglepetten és szomorúan fogadta, így a magyarok is. Én elég pozitívan állok a változás előtt, úgy gondolom, hogy Nagy-Britannia elég erős és stabil gazdasága talán annyira nem fogja megsínyleni a kilépést, hogy nagymértékben megérezzük a változást.

Miben változott az angolok hozzáállása a külföldi munkásokhoz?

M.: – Őszintén mondom azok az angolok akikkel én beszéltem mind az mondták hogy ez az egész egy nagy baromság. Általában nem is bonyolódok velük politikai dolgokba, érzékeny téma, akárcsak otthon. Ami viszont szomorú, hogy időnként megjelenik egy-egy újságcikk amiben roppan erős rasszizmusról írnak. Ezek az atrocitások bevándorlókat érintenek, lényegében ostoba angolok zavarják haza őket és követelik, hogy tűnjenek el az országokból.

K: – Én személy szerint semmilyen változást nem tapasztalok.

Mi változott a szavazás óta?

M.: – Érezhetően drágult az élet, szinte minden területen, főleg a fővárosban. De aki régebb óta itt él és van türelme keresgélni, az még le tudja szorítani a költségeit.

Hogyan látod, örülnek a britek a szavazás eredménynek?

M.: - A vaskalapos toryk örülnek az egész Brexitnek. Amikor népszavazás volt akkor ugye a kilépésre voksolók nyertek pár százalékkal. Több kimutatás, közvélemény kutatás szerint ez megváltozott már. Főleg, mert sok brit észrevette mekkora cirkusz megy e körül, a semmiért lényegében.

K.: – Igen, határozottan! Úgy gondolom, hogy sem a szavazás előtt, sem pedig után nem lehetett tudni, hogy mit is jelent ez a Brexit helyzet. Nigel Farage aktív bevándorló-ellenes pártja csak az Angliába való bevándorlást szerette volna csökkenteni, de nem vette figyelembe a tényt, hogy a Brexit után az angolok is nehezebben fognak a közkedvelt nyaralóhelyekre: Franciaországba, Spanyolországba vagy Portugáliába utazni. Úgy gondolom, hogy ha lett volna egy második szavazás, akkor teljesen más eredménnyel záródott volna.

Miért döntöttél úgy, hogy hazaköltözöl?

M.: -A hazaköltözésem oka pedig egyszerű: Magyarországon szeretnénk családot alapítani, nem egy idegen országban. Idegen, még akkor is, ha az eddigi életem majdnem harmadát itt éltem le.

Mi terved a Brexit után, maradsz az országban vagy máshová költözöl?

K.: – Nagyon szeretek itt élni, úgyhogy nehezen tudom elképzelni, hogy arra az elhatározásra jutnánk a párommal, hogy elköltözünk. Abban az esetben, ha mégis nagyon megemelkednének az árak, nem éreznénk otthon magunkat Angliában, valószínűleg Németország vagy Hollandia lenne az úti cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában